Hlavní obsah
Online

Prymula: Druhá vlna je tady, nemocnice se zaplní

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v Česku v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy:

- V Česku je druhá vlna koronavirové epidemie. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

- Nárůst potvrzených případů koronaviru zrychlil v ČR i o víkendu. V sobotu přibylo v zemi rekordních 1541 nakažených, což je o téměř 100 více než v pátek. Ve volných dnech přitom laboratoře většinou testují méně. Sobotní počet testů Ministerstvo zdravotnictví zveřejní dnes navečer.

- V Česku je nyní více než 13 700 nakažených, většinou ale mají mírný průběh nemoci. S covidem-19 bylo v sobotu hospitalizováno 297 lidí, z toho 69 v těžkém stavu. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva.

- Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 35 401 nakažených. Více než 21 200 z nich se z nemoci vyléčilo a 453 lidí s covidem-19 zemřelo.

  • V ČR dnes dosud přibylo 535 potvrzených případů koronaviru

    Dnes zatím přibylo dalších 535 potvrzených případů koronaviru. V Česku je nyní téměř 14 200 nakažených, většinou ale mají mírný průběh nemoci. S covidem-19 je hospitalizováno 288 lidí, z toho 69 v těžkém stavu. Vyplývá to z aktuálních a revidovaných údajů ministerstva. Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 35 933 nakažených. Téměř 21 300 z nich se z nemoci vyléčilo a 456 lidí s covidem-19 zemřelo.

  • ČT: V sanatoriu Topas v Holicích je nakažených 87 klientů

    Podle informací České televize je 87 klientů domova nakažených koronavirem, hasiči na místě dezinfikují prostory.

  • ČSSD bude opět usilovat o obnovení Ústředního krizového štábu

    Sociální demokracie bude podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) při pondělním jednání vlády opět usilovat o obnovení činnosti Ústředního krizového štábu. Zaoráolek to uvedl v pořadu Partie televize Prima. Důvodem je mimo jiné zvyšující se počet případů nákazy koronavirem. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že k obnovení krizového štábu není důvod vzhledem k fungování vládní rady pro zdravotní rizika.

    Obnovení krizového štábu podpořil také předseda poslanců opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. „Přece se nemůžete nechat poručníkovat a nechat řídit tuhle zemi jedním bláznivým chlapem, který rozhoduje podle toho, jak mu řekne Mára Prchal, anebo jeho kartářka či astroložka,“ uvedl ve stejném televizním pořadu.

  • Prymula: V ČR je druhá vlna epidemie, hospitalizovaných přibude

    V České republice je druhá vlna koronavirové epidemie. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Za 14 dnů až tři týdny může podle něj být v nemocnicích stejný počet hospitalizovaných jako na jaře. Pokud by se nákaza šířila tak explozivně jako dosud, nemocnice se mohou dostat na limity kapacity vyhrazených lůžek pro pacienty s covidem-19. Pokud by se nedělala žádná opatření, na limitní kapacitě by české nemocnice mohly být na konci října, uvedl.

    Vyhlášení druhé vlny je podle Prymuly formální záležitost, ale současný stav se za ni už dá považovat. V současné době je nutné křivku nákazy „oploštit“. Pokud by se to za zhruba tři týdny nepovedlo, mohla by se v nemocnicích znovu otevřít i covidová oddělení, řekl dále Prymula. Lidé by se alespoň měsíc měli vyhnout oslavám, aby se rostoucí křivku nakažených podařilo snížit.

  • V Královéhradeckém kraji přibylo 44 případů covidu na 862

    V Královéhradeckém kraji za posledních 24 hodin přibylo 44 potvrzených případů covidu-19 na celkových 862. Jde o druhý nejvyšší denní přírůstek případů nákazy v kraji od začátku pandemie. Nejvíce nových případů, 23, je z okresu Hradec Králové. Nesouvisí to s žádným novým ohniskem nákazy, řekla dnes ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové Veronika Krejčí. Aktuální údaje hygieniků jsou k 9:00. Za posledních 24 hodin zemřel v kraji další pacient s covidem-19, počet zemřelých se tak zvýšil na devět.

  • Poprvé přes 1500 nakažených

    Nárůst potvrzených případů koronaviru zrychlil v ČR i o víkendu. V sobotu přibylo v zemi rekordních 1541 nakažených, což je o téměř 100 více než v pátek. Ve volných dnech přitom laboratoře zpravidla testují méně. Sobotní počet testů Ministerstvo zdravotnictví zveřejní dnes navečer. V Česku je nyní více než 13.700 nakažených, většinou ale mají mírný průběh nemoci. S covidem-19 bylo v sobotu hospitalizováno 297 lidí, z toho 69 v těžkém stavu. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva.

    Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 35.401 nakažených. Více než 21.200 z nich se z nemoci vyléčilo a 453 lidí s covidem-19 zemřelo.

    Denní přírůstky nakažených zatím ve volných dnech ve srovnání s pracovním týdnem většinou klesaly. Dosavadní víkendové denní maximum z minulé soboty, kdy laboratoře odhalily 507 nakažených, tak bylo nově překonáno o více než 1000 případů.

Reklama

Hlavní zprávy