Hlavní obsah

Nárůst nakažených, který bourá statistiky. Florida čelí extrémnímu náporu

Foto: Profimedia.cz

Kdyby byla Florida samostatným státem, byla by aktuálně čtvrtou nejhůře zasaženou zemí covid-19.

Reklama

Donald Trump se v neděli poprvé na veřejnosti ukázal s rouškou na ústech. To, a hlavně stále se zvyšující čísla dokazují, že Spojené státy mají stále velký a nevyřešený „koronaproblém“.

Článek

15 299 denních přírůstků nakažených koronavirem na Floridě hlásila v neděli Univerzita Johnse Hopkinse. Jižní stát s jednadvaceti miliony obyvatel tak překonal další rekord. Americký stát měl nejvyšší denní nárůstek nemocných, více než jakákoliv evropská země po celou dobu pandemie. Zdaleka se mu neblíží ani ta nejvyšší čísla z násobně lidnatějších států a epidemií silně zasažených států jako je Velká Británie, Itálie nebo Španělsko.

Hodnota nedělního denního přírůstku na milion obyvatel činí přibližně 714. Pro srovnání, v České republice to stejný den bylo 4,95. Celé Spojené státy byly v neděli na hodnotě 190. Číslo 714 nakažených za 24 hodin v přepočtu na jeden milion obyvatel je suverénně nejvyšší z celého světa.

Podle databáze zřizované Oxfordskou univerzitou dosavadní rekord padl v Ománu, kde 11. července číslo vystoupalo na 369. Florida v žebříčku nefiguruje jen proto, že její data univerzita samostatně neuvádí. Pokud by tak učinila, musela by o více než dvě stovky „navýšit“ současné kategorie. Vrchol té nejhorší označené černou barvou aktuálně končí na čísle 500.

Kdyby Florida byla samostatnou zemí, rekord by ji „vymrštil“ na čtvrtou pozici těch, kteří mají nejvyšší přírůstek denně, po USA, Brazílii a Indii, píše v analýze agentura Reuters. Jedním z argumentů může být i zdvojnásobený počet testovaných lidí za poslední měsíc, nicméně i procento nakažených z celkového počtu testovaných strmě stoupá. Před měsícem bylo na úrovni pěti procent, nyní asi na 19 procentech.

„I tak potřebujeme zvýšit počet testovaných,“ komentovala podle britského Guardianu nedělní rekord epidemioložka z University of Florida Cindy Prinsová. Kritizuje nízkou úroveň restrikcí, které se od březnového „lockdownu“ začaly i zde ve velkém uvolňovat. Nejhorší jsou podle epidemioložky velké davy, restaurace nebo tělocvičny.

Od května postupnými fázemi na Floridě ale právě otevřely restaurace, bary i turistické atrakce. Svoje brány znovu otevřel i zábavní park Disneyland. Návštěvníky tam čeká povinnost nosit zakrytá ústa a nos a namátkové kontroly měření teploty. Kvůli nárůstu guvernér Ron DeSantis zmíněné bary opět zavřel, nosit roušky ale plošně povinné není. DeSantis chce navíc podle CNN postupovat spíše v trendu otevírání než zavírání.

„Vím, lidé chtějí svůj život zpátky,“ dodává epidemioložka Prinsová. „Nejsem si jistá, jestli to jde vůbec kontrolovat, kritický je v tomto případě lidský element. Měli bychom táhnout za jeden provaz, když jsme v krizi, a to rozhodně neděláme.“

Demokratická kongresmanka za Floridu Donna Shalalalová pro televizní stanici CNN řekla, že například město Miami je velmi blízko k tomu, aby se zase zavřelo před světem. „Je to americká tragédie. Není to pod kontrolou, napříč zemí, protože vláda nikomu nenakáže nosit roušky,“ řekla politička.

Právě v Miami nemocniční lůžka na jednotkách intenzivní péče dosahují maximálních kapacit, a taková je situace napříč celou Floridou. „Začínáme běžná lůžka měnit na JIP,“ řekl pro CNN tamní starosta Dan Gelber. „Je naprostá nesouhra toho, co nám říká Washington, a co třeba Tallahassee,“ dodává.

Jedním z důvodů velkého nárůstu nakažených na Floridě, i v jiných amerických státech, jsou oslavy Dne nezávislosti ze začátku července. Přestože politici vyzývali k opatrnosti, podle analýzy dat z telefonů se během tohoto víkendu zvýšila mobilita lidí. Právě přesuny z místa na místo (z a do postižených oblastí) mají za přímý následek nárůst nemocných.

Koronavirové události ze světa sledujeme online

USA verus Austrálie

Na rozdíl od stále téměř otevřené Floridy je na druhé straně světa trochu jiná situace. Například v Austrálii byla v neděli hodnota nakažených na milion obyvatel „pouze“ na 7,61. Stejně se vláda rozhodla druhé největší australské město Melbourne opět uzavřít. Tamní obyvatelé šest týdnů nesmějí opustit město, pokud se nejedná o nutný případ.

Přísná opatření oznámil premiér státu Victoria Daniel Andrews v úterý, kdy denní nárůst nakažených vystoupal na 191. Restaurace smí opět vydávat jídlo jen s sebou, školy zahájily distanční výuku. Ven by lidé měli vycházet jen za prací nebo nákupem.

Reklama

Doporučované