Hlavní obsah

Koronavirus se v USA přesouvá z demokratických států do republikánských

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Některé části Spojených států hlásí i dnes rekordní počty nových nákaz koronavirem a rostoucí vytíženost nemocnic. Jak se ale liší vývoj nových případů v demokratických a republikánských státech USA?

Článek

Spojené státy ve středu opět zaznamenaly kolem 60 tisíc nových případů nákazy koronavirem a 900 úmrtí připisovaných nemoci covid-19. Ve státě Florida jich za poslední den přibylo skoro 10 tisíc, v Kalifornii pak přes 7 tisíc a v Texasu rovněž necelých 10 tisíc, přičemž rekord se tam přepisoval potřetí za sebou.

Země po prvních týdnech pandemie zaznamenala pokles případů, experti aktuální rostoucí vývoj epidemie v USA spojují především s uvolněním karanténních opatření, zatímco federální vláda poukazuje na vyšší počet prováděných testů oproti jarním měsícům.

Situace v USA byla před několika týdny nejvážnější zejména v hustě osídlených oblastech, v nichž většinou vládnou demokraté. V květnu podle analýzy New York Times (NYT) republikánské okrsky hlásily pouze 27 procent všech nákaz - přestože v těchto oblastech žije 45 procent Američanů. Nyní podle agentury AP státy, v nichž Trump v roce 2016 vyhrál, představují 75 % nových případů.

To podle NYT lze vysvětlit tím, že republikáni mají zpravidla větší podporu na venkově, zatímco demokraté vedou v hustě zabydlených městech, která jsou pro šíření pandemií ideálním prostředím. Např. New York, který byl pandemií koronaviru zasažen z amerických měst nejtvrději, je považován za tradiční baštu Demokratické strany.

Z analýzy šesti států USA s nejvyšším počtem aktivních případů nákazy koronavirem je zřejmé, že s výjimkou Kalifornie v demokratických státech počet nákaz klesá, zatímco počty nově nakažených rostou nejrychleji v řadě řidčeji osídlených venkovských států na jihu a západě země, v nichž nejvyšší posty zastávají republikáni.

Data za poslední dny mohou být ovšem zkreslená, vzhledem k faktu, že ve Spojených státech při sílící epidemii covid-19 absolvují testy na koronavirus statisíce lidí denně, někteří z nich ale na výsledky čekají týden nebo ještě déle.

Podobné výsledky naznačuje i výzkum institutu Pew Research Center. Dále je podle výzkumu u republikánů menší pravděpodobnost, že budou nosit ochranné masky. Republikáni rovněž častěji uváděli, že jejich státy postupují při znovuotevírání ekonomiky příliš pomalu. Podle firem Unacast a Descartes Labs, které podnikly výzkum sociálního distancování založený na anonymizovaných údajích mobilních telefonů o poloze, se občané méně sociálně distancují spíše v těch okrscích, kde Trump zvítězil nad Hillary Clintonovou, než naopak.

Dalším důvodem pro nárůst případů v republikánských státech může být fakt, že guvernéři, také kvůli tlaku republikánského prezidenta Donalda Trumpa, často velice rychle uvolňovali ochranná opatření kvůli obavám z dopadů na ekonomický život.

Podle agentury AP je Texas, kde je 4. nejvyšší počet aktivních případů v USA, dalším smutným dokladem toho, jaké dopady má příliš rychlé uvolňování ochranných opatření. Texaský republikánský guvernér Greg Abbott začal s uvolňováním už v květnu, stát ale v posledních týdnech zaznamenal nárůst případů o 680 procent a byl mimo jiné nucen nařídit opětovné uzavření restaurací či povinné nošení roušek. Roušky nyní podle CNN nařizuje už dvacítka států USA.

Dříve nejhůře zasažený stát New York nyní naopak podle demokratického guvernéra Andrewa Cuoma zaznamenává nejmenší podíl pozitivních testů ze všech amerických států. Cuomo rovněž kritizoval republikánská vedení některých států, která podle něj dala přednost politice před vědou a řídila se radami Bílého domu.

„To, co se v této zemi děje, je hrozivé, ale zároveň to mnoho věcí odhaluje,“ řekl guvernér. „Myslím, že je čas se probudit, Ameriko, a podívat se na nezpochybnitelná fakta. Sledovali jste s tímto virem politické cíle a prohráli jste,“ dodal Cuomo na adresu některých republikánů, kteří často tvrdili, že demokraté nebezpečí plynoucí z koronaviru zveličují.

Trump čelil kritice demokratů a řady odborníků kvůli tomu, že v prvních měsících pandemie zlehčoval rizika plynoucí z koronaviru a následně tlačil na co nejrychlejší otevření americké ekonomiky nehledě na epidemickou situaci. V posledních dnech tvrdí, že za novým nárůstem případů stojí zvyšování počtu testovaných osob. Experti však poukazují na to, že roste rovněž podíl pozitivních testů a počty hospitalizovaných s covid-19, což s testováním nesouvisí.

Reklama

Doporučované