Hlavní obsah

Opět rekord. Nakažení přibývají dvakrát víc, než když bylo v USA nejhůř

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

S dalším dnem Spojené státy zaznamenaly další rekord v nárůstu nakažených, přibylo jich 65 tisíc. Znovu už začínají růst i počty mrtvých, těch za posledních 24 hodin přibyl celý tisíc.

Článek

Po několika dnech, kdy Spojené státy zaznamenaly rekordní nárůsty nakažených, se začíná zvedat i počet mrtvých. Denní počet mrtvých s koronavirem se tento týden vyhoupl až na tisíc, což je nejvyšší číslo za zhruba poslední měsíc.

V nejhorším období, kdy v dubnu první vlna zastihla americké nemocnice nepřipravené, umíraly až 2,5 tisíce lidí denně. Pak přišel postupný pokles, který se nyní začíná opět obracet vzhůru. Země se potýká z dvojnásobným náporem nových případů za den, což je množství, které i připravené nemocnice přestávají zvládat.

V době, kdy umíralo nejvíce lidí, přibývalo v USA celkem zhruba mezi 30 až 39 tisíci nakažených denně. Nyní se denní přírůstky vyšplhaly až k 60 tisícům a nic nenasvědčuje tomu, že by začínaly klesat.

Jak jsou na tom jednotlivé státy?

Celkem 24 amerických států ve středu hlásilo více případů nakažených za poslední týden, než tomu bylo jakýchkoli předchozích sedm dní po dobu trvání pandemie. Oproti stavu z posledního červnového týdne nyní hlásí vyšší denní součty více než třicítka států.

Ve státě Florida za poslední den přibylo skoro 10 tisíc nově nakažených, v Kalifornii pak přes sedm tisíc. Ve státě Texas se za poslední den nakazilo necelých 10 tisíc. Tam ve středu padlo také maximum v počtu nově hospitalizovaných, je jich 324. Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že u statistiky hospitalizovaných pacientů padají rekordy desátým dnem v řadě, pozitivní je tam momentálně zhruba každý pátý test na koronavirus. V Texasu rekordně narostla také bilance obětí, a to o 98 úmrtí. Nakazilo se tam už minimálně 220 500 lidí, z nichž 2 800 nemoci podlehlo.

V rekordních počtech nakažených se k Texasu přidala také Arizona. Tam se lékaři obávají toho, kam je současná pandemie může zavést. Mina Tran, lékařka pohotovostní služby, říká, že 70 až 80 procent jejich pacientů bylo hospitalizováno kvůli problémům s dýchacími cestami a řadou dalších komplikací, jež koronavirus způsobuje. V Arizoně mají omezený počet lůžek intenzivní péče. Doktor Murtaza Akhter přiznává, že přírůstek pacientů s koronavirem je tak obrovský, že ne všechny se dá přijmout. Ačkoliv jsou lékaři připraveni na velký časový tlak, s nímž se momentálně potýkají, nemocnicím pracovní personál chybí. „Nemůžeme přes noc postavit lůžka ani sehnat personál,“ stěžuje si Akhter. Podle něj se situace rapidně zhoršuje a je to ta „nejděsivější část“.

Akhter také dodává, že to, že jednotlivci ignorují pravidla sociálního distancování a další opatření v době, když jsou infekční oddělení místních nemocnic přeplněna pacienty s koronavirem, v něm vyvolává pocit beznaděje. V práci rozhoduje o osudech pacientů a čelí těžkým otázkám, pak ale po směně jede domů a vidí lidi, kteří nedodržují rozestupy. Vzbuzuje to v něm pocit, že to, co dělá, je marné. „Nevím, co ještě chtějí lidé slyšet,“ říká zoufalý Akhter.

Příval nových případů v posledních dnech zaznamenaly také Kalifornie či Florida. Tam se žádné volné místo na jednotkách intenzivní péče nenajde. Podle státních úřadů už v úterý nejméně 56 oddělení intenzivní péče ve Floridě nemělo kapacitu. V dalších 35 nemocnicích z lůžkové kapacity zbývá jen 10 nebo méně procent, uvádí místní agentura zdravotnictví. Lékaři jsou také nucení vytvářet „čekací“ listiny těch, kdo se na lůžka intenzivní péče chtějí dostat. Ne všem totiž mohou rovnou říct ano.

Texaský Houston

Významným ohniskem infekce se stalo nejlidnatější texaské město Houston. Starosta Sylvester Turner oznámil, že za úterý se koronavirus potvrdil u více než 1000 obyvatel, a jeho šíření označil za „vážné a nekontrolované“. Ve městě také rychle roste počet lidí, kteří umírají ve svých domovech. „U stoupajícího počtu těchto úmrtí v domácnostech se ukazuje, že jejich příčinou byl covid-19,“ napsali reportéři investigativní skupiny ProPublica ve spolupráci s televizí NBC News. Poznamenávají také, že počet lidí umírajících doma může být mnohem větší, než oficiální statistiky uvádějí. Medici se do některých domovů ani nestíhají dostat.

Na nedostatek míst v nemocnicích lékaři upozorňovali již dříve. Před týdnem jeden z houstonských lékařů prohlásil, že za 14 dní místa v jeho nemocnici dojdou. „Za poslední tři týdny přibylo více hospitalizovaných a nemocných pacientů než za posledních 10 týdnů,“ říká Joseph Varon, hlavní lékař v United Memorial Medical Center. Podle něj jde o exponenciální růst. Někteří také vyzývají místní vládu, aby zpřísnila koronavirová opatření a nařídila obyvatelům zůstat doma, protože v nemocnicích docházejí místa a město čelí krizi.

Trump: USA mají nejnižší míru úmrtnosti na koronavirus

Prezident Donald Trump prudký nárůst statistiky nakažených připisuje výhradně vysokému počtu prováděných testů. Šéf Bílého domu se odvolává na relativně nízké přírůstky bilance obětí. Tlačí také na uvolňování karanténních opatření a vyzval Američany, aby se vrátili ke svým dřívějším návykům.

Odborníci včetně vedoucího epidemiologa Anthonyho Fauciho vývoj z posledních týdnů spojují s obnovováním hospodářských a společenských aktivit. Hlavní zdravotnický činitel města Tulsa v Oklahomě pak ve středu naznačil, že ke zhoršení situace přispěl i Trumpův mítink s voliči, který se tam konal 20. června.

Reklama

Doporučované