Hlavní obsah

Naštval newyorský prokurátor Donalda Trumpa, když mu nezvedl telefon?

Bharara stále neví pravý důvod svého odvolání.

 

Reklama

Někdejšího newyorského prokurátora Preeta Bhararu Trump odvolal poté, co slíbil, že to neudělá.

Článek

Odmítl potřetí telefonicky hovořit s prezidentem, a tak přišel o místo. Na veřejnost se dostávají další informace o nuceném odchodu někdejšího newyorského prokurátora Preeta Bharary.

Donald Trump po svém nástupu do funkce slíbil, že nechá Bhararu na jeho postu, ačkoliv ho na něj jmenoval ještě Barack Obama. Po prezidentských volbách nejde o nic neobvyklého, někteří klíčoví úředníci na svých postech zůstávají i několik měsíců či let.

Svůj slib ale Trump záhy porušil a Bhararu z funkce newyorského prokurátora odvolal. Ve světle svědectví, které před senátní komisí podal bývalý šéf FBI James Comey, se Bharara rozhodl o svém odvolání promluvit do médií. Comeyho svědectví vnímal podle vlastních slov trochu jako déjà vu. Případ Bharary ukazuje mimo jiné na odhodlání nového amerického prezidenta navázat netradiční vztahy s důležitými úředníky či vyšetřovateli.

Trump newyorskému prokurátorovi po nástupu do funkce dvakrát volal, potřetí mu Bharara telefon nezvedl. „Dostal jsem zprávu o zmeškaném hovoru a myslel jsem, že je nevhodné volat nazpět. O dalších 22 hodin později jsem byl požádán, abych odstoupil spolu s 45 dalšími lidmi,” přiznal pro ABC Bharara. Všechny Trumpovy telefonáty považoval za překročení hranice, která obvykle odděluje politiky od nezávislých vyšetřovacích orgánů. Dodal, že Obama mu během sedmi let nezavolal ani jednou.

Reklama

Související témata:

Doporučované