Hlavní obsah

Naštvaný Zaorálek: Restaurace mají lepší podmínky než kultura

Foto: Profimedia.cz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Reklama

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) není spokojený s tím, jakým způsobem vláda od pondělí rozvolňuje. Podle Zaorálka mají třeba restaurace lepší podmínky než kulturní instituce.

Článek

„Opět byl porušen jednotný systém pravidel pro rozvolňování, který od začátku požaduji po hlavní hygieničce, často a rychle se střídajících ministrech zdravotnictví, ale i po vládě,“ uvedl Zaorálek.

Pro Seznam Zprávy vyjmenoval tři oblasti, v nichž podle něj nespravedlnost spočívá.

1. Kultura bez občerstvení

„Na kulturních akcích se nesmí nic konzumovat, ačkoliv jsme do našeho plánu rozvolnění, který jsme měli schválený od Ministerstva zdravotnictví, napsali, že od doby, kdy začne platit konzumace uvnitř restaurací, bude možné konzumovat i na kulturních akcích. Takto jsme byli domluveni. Ale to teď není dodrženo, přestože to bylo opakovaně domluveno s hlavní hygieničkou a tedy i Ministerstvem zdravotnictví,“ vysvětluje Zaorálek, v čem mu přijde dnešní rozhodnutí vlády diskriminační pro kulturu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek po jednání vlády oznámil, že restaurace budou moci od pondělí otevřít své vnitřní prostory. Nebudou ale moci fungovat zcela bez omezení. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci.

2. Přísnější pravidla testování

Další věcí, se kterou je Zaorálek nespokojený, je téma testování. Konkrétně mu vadí, že jsou opět rozdíly mezi restauracemi, které nemusí testy kontrolovat, narozdíl od pořadatelů kulturních akcích. „Odpovědnost za kontrolu testu v restauracích mají zákazníci a jsou namátkově kontrolováni hygienou. Na kulturních akcích ale mají tuto povinnost kontrolovat testy, tedy potvrzení přenášíme na organizátory kulturních akcí. Opět nelogická asymetrie,“ nerozumí rozvolnění Zaorálek.

Navíc v restauracích se na rozdíl od kultury akceptuje i samotest. Resort nerozumí tomu, proč v restauracích stačí mít potvrzení od zaměstnavatele o samotestu nebo čestné prohlášení o jeho provedení, ale na kulturních akcích musí být potvrzení pouze z certifikovaného testovacího místa.

3. Nerovnost v kapacitě

A tímto kritika ze strany Zaorálka směrem k Ministerstvu zdravotnictví a tedy i k hlavní hygieničce nekončí. Ministr vidí nespravedlnost i v tom, že pořadatelé kulturních akcích jsou omezení kapacitou.

„Restaurace nejsou omezeny ve své kapacitě. Ale kulturní akce stále ano - a to 50 % vevnitř i venku. Přitom existují obrovské zahrádky (restaurací), které pojmou mnoho lidí,“ říká ministr kultury.

Zaorálek chce své požadavky v pondělí navrhnout a řešit na zasedání vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už oznámil, že to bude příští týden s ministrem kultury řešit. „Teď jsme museli zkrátka opatření přijmout co nejdříve ve vztahu k rozsudku Nejvyššího správního soudu. Jsme domluveni, že v příštím týdnu bychom si sedli a udělali výhled pro kulturu,“ reagoval Vojtěch.

Reklama

Doporučované