Hlavní obsah

Natáčení na zámku Duchcov přimělo Lenku Dusilovou k novému projektu: zachraňovat památky

Lenka Dusilová v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Daniel Sywala

 

Reklama

Lenka Dusilová si s novou deskou dává už pár let na čas, ale má pro to hned několik důvodů. Tím hlavním bylo těhotenství, kvůli kterému nyní hledá jak sebe, tak ideální pracovní přístup. Středobodem nových aktivit bude v průběhu léta audiovizuální projekt Monumentum, který má za úkol podporovat české památky.

Článek

„Nápad na tento projekt k nám přišel před třemi lety, když jsem začala spolupracovat s Tomášem Paletou a s jeho ženou Soňou Paleta z Applause Booking, což je agentura a management, který se o mě stará. Já jsem je tenkrát pozvala na své vystoupení, které jsem měla s VJem Aeldrynem, který dělá pro studio Lunchmeat. Tenkrát jsme natáčeli videoklip ke skladbě Indiánky na zámku Duchcov,” říká Lenka Dusilová.

„Ty prostory nám poskytl k natáčení velice velkoryse tehdejší kastelán Marian Hochel. Na oplátku jsme pro něj udělali koncert na záchranu Reinerovy fresky. VJ Aeldryn velice krásně pracuje s prostorem a umí připravit zajímavou projekci, která krásně doplňuje mou nepísňovou, krajinkářskou hudbu, k níž inklinuju. Tomáše se Soňou proto napadlo, že by bylo skvělé udělat takových koncertů víc a přitáhnout pozornost k ohroženým památkám.“

V průběhu července a srpna jsou mimo jiné v plánu tyto památky: kostel Navštívení Panny Marie (Horní Vítkov-Chrastava), Horní hrad-Hauenštejn (Ostrov nad Ohří) nebo Jablečné lázně (Jablonec n. Nisou). Více o projektu ZDE.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby, který můžete v premiéře sledovat každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované