Hlavní obsah

NATO po smrti Solejmáního pozastavilo výcvikové mise v Iráku

Foto: Profimedia.cz

Kásim Solejmání.

Reklama

Generál Kásim Solejmání zemřel v pátek během amerického raketového útoku.

Článek

Severoatlantická aliance po smrti íránského generála Kásima Solejmáního v Iráku pozastavuje svoji výcvikovou misi v této zemi. Podle agentury AFP to v sobotu oznámil mluvčí NATO Dylan White.

V misi Aliance působí i čeští vojáci. Na místě je nasazena jednotka chemického vojska a výcvikem iráckých kolegů se zabývají i členové vojenské policie. Ministerstvo obrany pro ČTK sdělilo, že jsou vojáci v pořádku a plní své úkoly.

„Mise pokračuje, ale výcviková činnost byla v tuto chvíli pozastavena,“ uvedl White. Dodal, že generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg po zabití Solejmáního telefonicky hovořil s americkým ministrem obrany Markem Esperem.

Cílem mise NATO, na které se od předloňského října podílí několik stovek vojáků, je výcvik iráckých bezpečnostních sil k tomu, aby dokázaly zamezit návratu teroristické organizace Islámský stát (IS).

Solejmání, který velel oddílům Kuds, zemřel v pátek při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Spolu s ním přišel o život kromě dalších lidí také zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis.

Teherán varoval, že atentát na Solejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá.

Také koalice proti IS vedená Spojenými státy po pátečním útoku podle AFP omezila své operace a posílila bezpečnostní opatření na základnách v Iráku.

Reklama

Doporučované