Hlavní obsah

Natruc osudu. Paraplegik vyšplhal na mrakodrap a vybral miliony

Foto: Profimedia.cz

Lai Chi-wai v sobotu 16. ledna 2021.

Reklama

Hongkongský mrakodrap v sobotu skoro zdolal netradiční lezec. Lai Chi-wai vylezl do výšky více než 250 metrů, zatímco byl připoután na invalidním vozíku. Díky svému činu vybral miliony korun.

Článek

Sedmatřicetiletý paraplegik strávil během sobotního dne 10 hodin snahou pokořit jeden z hongkongských mrakodrapů. Až na samý vrchol třísetmetrové budovy Nina Tower na poloostrově Kowloon však z bezpečnostních důvodů nedosáhl, zbývalo mu ale méně než 50 metrů.

„Byl jsem celkem vyděšený,“ cituje agentura Reuters Laie Chi-waie, jehož na vozík před deseti lety upoutala autonehoda. „Během lezení na hory se mohu držet kamenů nebo malých děr, ale u skla se mohu spolehnout jen na lano, na kterém visím.“

Před rokem 2011 byl Lai čtyřikrát korunován jako mistr horolezectví na území Asie a v jednu chvíli se dokonce vyhříval na osmé příčce světového žebříčku. V jeho snu mu nezabránila ani již zmiňovaná nehoda, a tak dál pokračoval v tréninku.

Před pěti lety zdolal téměř pět set metrů vysokou skálu Lion Rock, která je podle agentury Reuters tamním kulturním symbolem síly Hongkongu. „Kromě toho, že jsem žil, mě zajímalo, co mě vlastně pohání. A tak jsem si za tím začal jít s vědomím, že tu stále je možnost lézt na hory, dokonce i na invalidním vozíku,“ vzpomíná Lai.

„Svým způsobem jsem zapomněl, že jsem osoba se zdravotním postižením. Stále ještě jsem mohl snít a mohl jsem dělat to, co jsem předtím dělal rád,“ říká první lezec, kterému se na invalidním vozíku podařilo vystoupat více než 250 metrů po stěně mrakodrapu.

Během akce Lai vybral 5,2 milionu hongkongských dolarů, což je v přepočtu více než 14 milionů korun. Získané peníze by nyní měly putovat na pomoc pacientům, kteří žijí s poraněním míchy.

I když se Lai nedostal až na vrchol, doufá, že jeho čin vyslal do světa zprávu. „Někteří lidé nerozumí obtížím zdravotně postižených lidí, někteří si myslí, že jsme slabí, že potřebujeme pomoc, že potřebujeme asistenci, že potřebujeme soucit,“ sdělil Lai. „Ale já chci všem říct, že tak to být nemusí.“

Reklama

Doporučované