Hlavní obsah

Naučná stezka v Pardubicích připomene válečnou nemocnici pro 10 tisíc vojáků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vojenská nemocnice zvaná Karanténa byla ve městě za první světové války, měla 360 budov a léčilo se v ní 10 tisíc vojáků. Město do konce roku zhotoví projekt, spolupracuje na něm s odborníky.

Článek

Válečná nemocnice vznikla v letech 1914 až 1915 a fungovala až do roku 1919. V zařízení se nacházelo 10 tisíc pacientů a zhruba 3000 lidí z řad personálu, tvořilo tak jakési město ve městě. Pardubice měly v té době 22 tisíc obyvatel. Karanténa disponovala vlastním zázemím včetně drůbežárny, skladů, dílen pro nejrůznější řemesla či pekárny.

Válečná nemocnice byla za dnešním vlakovým nádražím, kde je teď sídliště Dukla. „Vojenská nemocnice plnila za války důležitou sociální a humanitární roli, právě zde byli léčeni ranění vojáci, kteří byli do té doby rozmístěni po veřejných budovách, což samozřejmě ovlivňovalo chod celého města. Nemocnice se skládala z pěti oddělení včetně karantény s vlastní bakteriologickou stanicí, a právě tento název, karanténa, se nakonec vžil jako označení celého zařízení,“ uvedl historik Petr Horák.

Většina dřevěných budov byla po válce rozmontována a prodána, zbývající fungovaly do poloviny 20. století jako domovy pro chudé. „Tato část pardubické historie je většině lidí neznámá a tento projekt by ji měl atraktivní a zároveň naučnou formou připomenout. Rádi bychom do projektu zakomponovali prohlídky s průvodcem a akce pro děti a veřejnost, aby byl zážitek z procházky co nejsilnější,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Plánovaná trasa povede po místech spojených s původními objekty Karantény a zájemcům přiblíží nejen její provoz a význam, ale také vliv na běžný život ve městě. Trasa začne v Gorkého ulici u ZŠ Waldorfská, kde původně byla vrátnice s kostelem, a pokračovat bude kolem Hvězdárny barona Artura Krause k Teplého ulici, kde byla pitevna.

„Součástí stezky by přitom měly být různé přidružené aktivity určené dětem, případně i nějaká umělecká ztvárnění v prostoru. Na tvorbě se navíc mohou podílet sami občané. Pokud má někdo z veřejnosti k dispozici dobové fotografie či jiné historické dokumenty, budeme moc rádi, pokud se obrátí na Turistické informační centrum Pardubice,“ řekla koordinátorka projekt a ředitelka centra Miloslava Christová.

Náklady radnice odhaduje na 800 tisíc korun, nejspíš požádá o dotaci 300 tisíc korun Pardubický kraj.

Reklama

Doporučované