Hlavní obsah

Navalnyj propuštěn z vězení, předtím policie ztloukla jeho spolupracovníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Propuštění Navalného předcházelo několik policejních raziíVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Po pětadvaceti dnech opustil Navalnyj vězení. Odpykával si zde trest za nelegální pořádání demonstrací.

Článek

Alexej Navalnyj, ruský disident a opoziční bloger, byl dnes propuštěn z moskevského vězení. Odpykával si zde trest dvaceti pěti dnů odnětí svobody za opakované porušování zákonů o pořádání demonstrací. Zatčen byl 12. června, kdy pořádal v centru Moskvy, ale i dalších ruských městech, například Petrohradě, demonstraci proti korupci. Protestů se zúčastnilo jen v Moskvě zhruba 5 000 lidí, samotný Navalnyj byl však zatčen ještě před začátkem akce.

Podobný protest pořádal Navalnyj už letos v březnu, kdy v Moskvě vyšlo do ulic několik desítek lidí. Zadržen byl i tehdy a soud ho poslal za mříže na 15 dnů. Protože v červnu přečin podle soudu zopakoval, verdikt byl původně dvojnásobný.

Před propuštěním Navalného na svobodu provedli policisté v minulých dnech razie v moskevském sídle a regionálních odbočkách jeho organizace Fond boje s korupcí. Policejní zásahy jsou hlášeny z Kazaně, Astrachaně, Vologdy, Permu a řady dalších ruských měst.

Při moskevské razii policisté ve čtvrtek několik osob zadrželi. Byl mezi nimi i spolupracovník Fondu boje s korupcí Alexandr Turovskij, který se podle agentury Interfax odmítl legitimovat. Policisté ho zbili tak, že musel být s otřesem mozku hospitalizován. Dnes policie Turovského z nemocnice navzdory diagnóze odvezla k výslechu. Vedení nemocnice novinářům sdělilo, že pacient se přes noc uzdravil.

„Jsem velmi rád, že jsem zpátky v kanceláři,” řekl dnes Navalnyj po svém propuštění. V příštích dnech má jeho organizace v plánu rozsáhlou agitační kampaň. Podle ruských úřadů však Navalnyj nemá kvůli svým zatčením pasivní volební právo.

Reklama

Související témata:

Doporučované