Hlavní obsah

Návrat Bundesligy: doma zůstane „zoubkový“ trenér i kozel. Chybět nebudou falešní diváci

Foto: Profimedia.cz

Bundesliga začne znovu po dlouhých dvou měsících. Fanoušky čeká hned několik změn.

Reklama

Německá liga se dnes po dvou měsících vrací. Restart doplní mimo přísných opatření i falešní diváci. Kdo dění obnovené soutěže nedoplní, je trenér Augsburgu, který od vedení ligy dostal zákaz, podobně jako maskot Kolína nad Rýnem.

Článek

Bude to velkolepý návrat se vším všudy. Přesně tak si restart německé Bundesligy představovalo její vedení. Se vším všudy to tedy nebude, i tak ale mezi fanoušky propuká nadšení a chladí se šampaňské na dnešní odpoledne. Úderem půl čtvrté totiž ožije nejlepší evropský fotbal a všechny reflektory budou zářit právě na německé stadiony.

Bundesliga totiž bude první z TOP pěti nejlepších fotbalových lig světa, která naplno obnoví svůj provoz, a to i díky přísným pravidlům, které týmy musí dodržovat. Před dnešním restartem soutěže musí být v kompletní izolaci a všichni členové týmu se smí pohybovat jen mezi stadionem a hotelem.

Dnes odpoledne se představí hned 10 týmů nejvyšší německé soutěže. V plné síle ale bude jen devět z nich. Do bojů o záchranu namočený Augsburg, včetně českých fotbalistů Tomáše Koubka, Marka Suchého a Jana Morávka, se bude muset obejít bez svého nového trenéra.

Heiko Herrlich převzal tým jen tři dny před přerušením soutěže, tedy 10. března. Od rozvolňování opatření německé vlády své svěřence za zavřenými dveřmi připravoval na veledůležitý úvodní zápas po obnovení ligy s o poháry bojujícím Wolfsburgem.

Augsburg se totiž momentálně nachází na 14. místě a na šestnáctý Düsseldorf, který je tak zatím na pozici, která by ho nutila hrát baráž o udržení v nejvyšší soutěži, má náskok jen pěti bodů. Herrlich ale pokyny svým novým svěřencům z postranní čáry předávat nebude.

Osmačtyřicetiletý kouč totiž nedodržel pravidla karantény a z hotelu vyrazil na nákup do supermarketu. Herrlichovi dle jeho vyjádření došla ústní hygiena a rozhodl se ji obstarat na vlastní pěst. Pouť za svěžím dechem a řádně vyleštěním chrupem ale přijde německého kouče velmi draho, a to ne ani tak finančně, jako spíše takticky či morálně. A trpět budou hlavně hráči na hřišti.

Nový trenér Augsburgu se totiž nyní musí od týmu kompletně izolovat a nemohl vést už páteční předzápasový trénink. Roli hlavního kouče tak při zápase bude muset zastat jen jeden z jeho asistentů. V nejlepších fotbalových ligách přitom i takový detail, jako nepřítomnost hlavního trenéra na zápase, může hrát velkou roli. Tím spíš, když se zároveň bude jednat o vůbec první prověrku pod jeho vedením.

„Při opuštění hotelu jsem udělal chybu. I když jsem při odchodu dodržoval všechna hygienická opatření, nemohu to vrátit zpět. V této situaci jsem nesplnil svou funkci vzoru vůči svému týmu a veřejnosti. Kvůli tomuto pochybení nebudu v pátek trénovat a v sobotu mít na starosti tým proti Wolfsburgu,“ okomentoval krátce své nezodpovědné chování Herrlich.

Bez obvyklého člena týmu se budou muset obejít i fotbalisté Kolína nad Rýnem. Koronovirová opatření totiž na stadion nepustí maskota klubu, kozla Hennese IX. Tradiční symbol kolínského fotbalu přitom na zápase svého týmu bude chybět po dlouhých dvanácti letech. Naposledy nebyl přítomen na utkání v roce 2008 kozel Hennes VII., tedy prapramaskot současného Hennese IX.

Zvířecí symbol klubu mají v oblibě i hráči a fanoušci. Často se stává, že se za ním fotbalisté běží radovat po vstřelení gólu. Příznivci Kolína nad Rýnem zase mají rádi, když Hennes neposlouchá pokyny zaměstnanců klubu a hlasitě ho přitom podporují. Kozel v době, kdy se nehraje zápas, bydlí v tamní zoologické zahradě a je bezpochyby jednou z největších atrakcí celého parku.

Obnovený start Bundesligy bude v něčem speciální i na stadionu Borussie Mönchengladbach. Zatímco všude v Německu se bude hrát bez diváků, na stadionu aktuálně čtvrtého celku tabulky to bude tuhý boj o volné místo. Fanoušci a členové fanklubu totiž spustili unikátní kampaň výroby plastových podobizen příznivců klubu.

Celá akce má charitativní rozměr a pomáhá i malým firmám, které by bez zakázek na výrobu falešných diváků krizi nepřežily. Spojením sil se příznivci rozhodli pomoci i zaměstnancům fanklubu, kteří by normálně přišli o práci a zejména koupí vlastní plastové podobizny podpořili boj malého chlapce Bena, který se pere se spinální svalovou atrofií.

Jedna taková plastová podobizna vyjde fanouška na 19 euro, v přepočtu tedy přes 500 korun. Zhruba desetina putuje na účet nemocného Bena a část peněz pomáhá správcům fanklubu. Tvorba kartónů je finančně náročná a zbytek částky tak připadne samotným výrobcům. I oni ale nejsou vybráni náhodou. Kartónové podobizny totiž vyrábí malé firmy, které by bez pomoci fanoušků klubu krizi nezvládly a musely by zavřít.

Reklama

Související témata:
Augsburg

Doporučované