Hlavní obsah

Testy co čtrnáct dnů a žádná rotační výuka. Starosta má plán návratu do škol

Foto: Seznam Zprávy

Ministr Arenberger by měl ukončit diskriminaci PCR testování, říká starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

Reklama

Článek

Několik pražských starostů vyrazilo do boje s Ministerstvem zdravotnictví. Nelíbí se jim totiž současný systém testování antigenními testy. Chtějí prosadit testy PCR, které by podle nich umožnily plný návrat dětí do škol. Proč?

Hostem Ptám se já byl starosta MČ Praha 9 Tomáš Portlík.

Původní záměr Prahy 9 podle Portlíka podporují i starostové dalších pražských obvodů Prahy 3 a Prahy 7, stejně tak prý některé obce. Zrušení mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví tak, aby se do mateřských a základních škol mohli vrátit všichni žáci negativně testovaní na SARS-CoV-2, vymáhají žalobou k Nejvyššímu správnímu soudu.

Právě Praha 9 se jako první v hlavním městě rozhodla upustit od státem nakoupených antigenních testů a začala žáky ve vlastní režii testovat přesnější a méně invazivní metodou PCR testů ze slin.

„Stát rezignoval na veškeré testování,“ kritizuje současný způsob testování na školách antigenními testy starosta. Zlobí se, že vláda u testů volila podle ceny a ne podle citlivosti, ale také, že nečiní žádné kroky pro to, aby zpřístupnila PCR testování. „Já jsem v září minulého roku skrze poslance ODS Marka Bendu dával návrh zákona, aby lékárníci mohli testovat, případně do budoucna dělat vakcinace. Právě proto, aby dostupnost toho testování byla rozvinutá,“ dodal.

Testování PCR testy, které je podle slov vlády náročné na kapacity i časově, ale podle Portlíka ve vzdělávacích zařízeních na Praze 9 probíhá bez problému. Vzorek ze slin si do zkumavky s QR kódem děti odeberou samy doma, ze vzdělávacího zařízení se pak odešle do laboratoře, kde se vyhodnotí. Výsledek je zpravidla dostupný do dvanácti hodin. Rychlé antigenní testy podle něj nepřináší výhodu i kvůli míře falešné negativity: „Pak máte pozitivní dítě, které chodí do školy další čtyři dny.“

Jak by mohlo PCR testování na školách fungovat v celém Česku? „Dokážu si představit testy jednou týdně, při nízké virové náloži by bylo možné uvažovat o horizontu jednou za čtrnáct dnů,“ dodal Portlík s tím, že děti by chodily do školy společně, nikoliv v rotačním systému.

Jako příklad uvedl, že na Praze 9 z 3000 testovaných žáků a pedagogů byli pozitivní 3 žáci a jedna kuchařka a kvůli tomu jsou zavřené školy, kritizoval v rozhovoru starosta.

Diskriminuje Ministerstvo zdravotnictví PCR testy? A kde podle Portlíka vláda v řešení pandemie pochybila? Souhlasí s plánem SPOLU na vyslovení nedůvěry?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci. Pustit si ho můžete také ve videu:

„V termínu best in covid jsme nejhorší v tom slova smyslu, že máme nejdelší délku karantény v rámci škol,“ říká starosta Prahy 9.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované