Hlavní obsah

Návrat do normálu se nekoná. Důkaz hledejte v hospodách

Podle šéfa Dotykačky Petra Menclíka se zatím o návratu k normálu mluvit nedá.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Od pondělí mohou být oficiálně otevřeny i vnitřní prostory restaurací. Jenže neotevřely rozhodně všechny. Třetina podniků stále zůstává zavřená – vyplývá to z dat firmy Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina trhu.

Článek

Praha - Zahradní město. V místě, kde léta stával podnik Moe’s bar, je už pár měsíců vietnamská večerka. Druhá v posledních měsících „vyrostla“ jen o pár ulic dál – na místě bývalé Club Restaurant Peguot. A podobných konců je v Česku z různých důvodů poměrně dost. Podle dat společnosti Dotykačka zůstalo v pondělí zavřených zhruba 23 procent podniků, které ještě v únoru 2020 fungovaly. Tato statistika ale srovnává data z únoru a června, kdy „v normálních letech“ funguje tak o desetinu podniků víc. Podle odhadů Dotykačky tak proti „normálnímu“ červnu stále nefunguje třetina podniků.

První dny jako test

Celkové dopady pandemie na trh budou jasné až za několik měsíců. Někteří provozovatelé zatím vyčkávají, jiní zatím otevřít nestihli, další zase tyto dny berou jako test, zda v pohostinské branži zůstanou. „Mnoho restaurací plánovalo otevřít s tím, že první týdny ukáží, zda budou v byznysu pokračovat,“ potvrzuje mluvčí Pivovaru Staropramen Denisa Mylbachrová. Chování zákazníků se totiž výrazně změnilo.

„Mnoho z nich si zvyklo třeba i na to, že si s přáteli koupí sud piva do garáže a hospodu tak vlastně nepotřebují, " říká Luboš Kastner, expert Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a také spolumajitel restaurace Červený Jelen, podle kterého je pro mnoho restaurací současné období ta poslední šance.

Znovuotevření gastra se okamžitě projevilo jak v počtu otevřených podniků, tak i v jejich tržbách. Obojí roste, nicméně o návratu k normálním hodnotám se zatím mluvit nedá.

„Za pondělí, kdy hosté po měsících uzávěry konečně mohli zavítat i do vnitřních prostor, se souhrnné tržby gastra konečně dostaly na předcovidové hodnoty z února 2020, respektive dokonce je o 4 procenta překonaly. Problém je ale v tom, že porovnáváme červnová čísla s únorem a segment gastra výrazně ovlivňuje sezónnost. Na přelomu května a června by tržby v porovnání s únorem správně měly být zhruba o 35 procent vyšší,“ upřesňuje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Na pokladním systému firmy dnes funguje asi čtvrtina všech tuzemských podniků. „Daří se zatím tragicky. Tržby jsou třetinové. Zákazníci jsou zmatení, neví, jestli mohou do restaurace a co musí splňovat. I rezervací na další dny je zatím pomálu,“ potvrzuje restauratér Štěpán Návrat o podnicích Café Buddha, Benjamin a PRU 58. Právě rozvolnění na poslední chvíli, stávající restrikce a hlavně počasí má podle podnikatelů na tržby restaurací zásadní vliv.

Běh se závažím v upnuté košili

„Jsme asi na padesáti procentech. Chybí nám firemní akce a skupinové rezervace. Tržby sbíráme po čtyřech lidech u stolu. Máme tedy vysokou frekvenci otočení stolu, opticky to nevypadá špatně, ale dohonit se to nedá. Připomíná to běh se závažím v upnuté košili. Nemůžeme jet na plno,“ dodává za podnik Červený Jelen Luboš Kastner.

Situace se pochopitelně výrazně liší v jednotlivých segmentech. Většinově jsou otevřené například kavárny. „V kavárnách, které jsme otevřeli v pondělí, pozorujeme pozvolný návrat k předcovidovým tržbám, nicméně se nejedná o davové šílenství, ale o navázání na období, kde jsme přerušili. Myslím si, že v současnosti jde znát, že si lidé návštěvu užívají a nebojí se ani vybírat nejdražší položky z menu. Zůstává však velké procento hostů, kteří volí nákup s sebou,“ říká Jan Hawelka ze severočeské sítě podniků Lagarto.

Začínají se ale probouzet i podniky orientované na noční život, kterým lockdownové restrikce prakticky absolutně znemožňovaly provoz. „Zatímco kavárny a fastfoody se dlouhodobě drží na vysokých číslech a v současnosti už se prakticky vracejí na předpandemické hodnoty, pro velkou část barů a nočních podniků je toto pondělí prvním probuzením po mnoha měsících,“ komentuje Petr Menclík.

V Praze se párty nekoná

Tržby se pochopitelně liší nejen podle segmentů, ale i v závislosti na lokalitě, kde se daný podnik nachází. S nástupem léta a omezením restrikcí je znát, že se znovu obnovuje turistický ruch. S ním narůstají tržby zejména v atraktivních horských oblastech. Naopak pro zahraniční turisty atraktivní regiony, jako je třeba Praha, zatím rozhodně neslaví.

„Našim hotelům ve Špindlerově Mlýně se po otevření zatím daří relativně dobře. Z historie víme, že jarní měsíce jsou slabé, co se týče obsazenosti a proto jsme otevřeli až na víkend. I přes restrikce (zákaz SPA, omezená doba v restauraci, respirátory, testy) jsme se naštěstí nesetkali s negativní reakcí a všichni kvitovali uvolnění a možnost strávení času na horách velmi pozitivně. V Praze, kde máme v nájmu tři butikové hotely na Malé Straně, se situace zatím výrazně nemění. Pořád je to boj o přežití, stejně jako v každé metropoli závislé na mezinárodním cestovních ruchu. Ze tří hotelů máme otevřený jeden, obsazenost není zatím nijak závratná. Takže žádná párty se nekoná. Chceme doufat, že jak se vláda zasadila o možnost vycestování do oblíbené letní destinace v Chorvatsku pro naše obyvatele, tak se také zasadí o možnosti příjezdu turistů k nám. Přece jen přispívá incomingová turistika do státní kasy nemalými finančními prostředky,“ říká hoteliér Jiří Gajdošík z Aston Hotels.

Reklama

Doporučované