Hlavní obsah

Návštěvníky provedou výstavním projektem Trienále speciální QR kódy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Po výstavách současného středoevropského umění Trienále/SEFO 2021, které je letošním největším výstavním projektem Muzea umění v Olomouci, provedou návštěvníky speciální QR kódy.

Článek

Potřebné informace při prohlídce děl desítek umělců z Polska, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Slovinska a dalších zemí včetně těch domácích tak získají zájemci i bez průvodce. Novinku doplňují i další obměny hlavní výstavy s názvem Universum, informoval mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Návštěvníci najdou QR kódy na podlaze v různých částech Muzea moderního umění. Stačí je načíst do telefonu a mají k dispozici krátká vysvětlující videa. „Danou část výstavy či jednotlivá díla přibližují sami umělci nebo kurátoři Muzea umění,“ uvedla šéfkurátorka trienále Barbora Kundračíková. Lidé tak mají jedinečnou možnost dozvědět se přímo před uměleckým dílem, jak jej vnímá či jak jej tvořil samotný autor, ať už je to Štefan Oslej, Pavel Büchler, Zdeněk Trs, Jaroslav Varga a další.

Hlavní výstavu projektu s názvem Universum doplnila také nová díla, mezi nimi například čtyřmetrový linoryt z produkce polského grafika Karola Pomykały. „Ten doprovází také virtuální realita, do níž mohou návštěvníci vkročit díky VR brýlím, které mají k dispozici hned vedle tohoto díla,“ doplnila kurátorka Barbora Kundračíková. Podle zástupců muzea se zaplnil také ateliér Gabora Koóse. „Tento maďarský grafik pojal téma universa svérázně a originálně - na papír v měřítku 1:1 totiž otiskl svůj vlastní ateliér, který přivezl do Olomouce. Nově tento prostor doplnily nábytek či nástroje ve skutečné velikosti, tedy opět jejich papírové podoby. Zájemci tak mohou navštívit jeho tvůrčí dílnu, aniž by museli cestovat do Maďarska,“ řekl mluvčí muzea.

I nadále je kolemjdoucím po setmění k dispozici venkovní instalace Dana Gregora Tichý křik v proluce v sousedství Muzea umění. Jde o interaktivní autorskou instalaci, která proměňuje prostřednictvím speciálního softwaru lidský hlas v psaný text a umístí jej do prostoru. Podle zástupců muzea instalace denně přiláká zhruba stovku lidí, kteří šeptají, křičí či jinak sdělují své myšlenky do mluvidla a laser následně „vypaluje“ jejich slova do volného prostoru. „Pro spoustu lidí je to už téměř povinná zastávka při noční cestě Olomoucí,“ dodal mluvčí muzea.

Reklama

Související témata:

Doporučované