Hlavní obsah

Glosa: Agroarmáda se valí do Prahy

Foto: NestorMN, Shutterstock.com

Chystá se blokáda Prahy kvůli… čemu vlastně? (Ilustrační foto.)

Reklama

V pondělí vyjede na Prahu první motorizovaný traktoristický prapor České pseudozemědělské armády. Nežádá toho moc: jen konec vlády a klíčového projektu EU.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

To, že akce „My zemědělci“, která se chystá zablokovat dopravu v Praze, zdaleka nereprezentuje zemědělce, už jsme na Seznam Zprávách zmapovali. Na světlo se dostala i informace o propojení protestu s protiukrajinskými proudy, čemuž se snad ani nejde moc divit.

Člověk se při pohledu na organizaci akce nemůže zbavit dojmu, že jde o vlastně extrémně odbytou práci. Leitmotiv traktorů okopírovaný ze západní Evropy, především Francie, připomíná nepokoje francouzských žlutých vest z přelomu let 2018 a 2019. Když se stejná - okopírovaná - akce uspořádala v Praze, nebyla většina účastníků schopna popsat, o co konkrétního jim jde. Nepochybuji, že to tentokrát bude velmi podobné.

Stejný dojem ryzího amatérismu může člověk získat i z webových stránek „myzemědělců“, které nás vizuálně vrací do roku 2004 a působí, jako kdyby někdo strávil hodinku v Malování a pět minut ve WordPressu. Kontaktní formulář pro zapojení do protestů, který nezvládnete vyplnit, protože nikde není napsáno, co kam máte vyplňovat, už všechnu tu bizarnost jen podtrhuje.

A tak vyvstává otázka, co tedy má být cílem odborářského předáka Bohumíra Dufka a spol. Přesvědčit vládu? To asi nebude úplně jednoduché, pokud je jeden z vašich pěti požadavků „stop této nekompetentní vládě“ a snaha o její odvolání.

Přesvědčit veřejnost? To by jistě šlo. Ostatně narativ „dobré a kvalitní české potraviny versus nekvalitní [doplňte zemi] blafy“ je v české společnosti zažraný dostatečně, aby se takový marketing mohl povést. Jen bych ale chtěl připomenout, že poslední, kdo se snažil získat zájem a podporu veřejnosti blokováním dopravy v Praze, byli klimatičtí aktivisté, kteří nejenže se svými tématy tímhle způsobem neuspěli, ale navíc si proti sobě popudili velkou část lidí.

Jen tak na okraj, pokud bychom měli měřit oběma skupinám, aktivistům i (pseudo)zemědělcům stejným metrem, musíme v pondělí drobnohledem sledovat každý průjezd záchranářů, hasičů nebo policistů městem. A v případě, že jakýkoliv traktor vůz IZS jakkoliv omezí - snad i domněle - nebo udělá jakoukoliv jinou chybu, prohlašme všechny účastníky za nezodpovědné šílence a vyzývejme k jejich okamžitému potrestání.

Zbývá už tedy asi jen jedno vysvětlení: Za každou cenu (i tu negativní) na sebe upoutat pozornost, aby se Dufek a spol. mohli sledovat v televizi. Je to smutné, ale samozřejmě se to podaří. A zemědělci se tím stanou rukojmími protestní akce, jejíž představitelé žádají kromě odstoupení vlády ještě konec Green Dealu, stop posilování evropských kompetencí a „aby veřejnoprávní média říkala pravdu“, tedy aby informovala, jak si důstojníci tohohle motorizovaného traktoristického praporu písknou. Tedy protestní akce, která na zemědělce myslí až jako na úplně poslední věc.

Pražští politici nás informují, že demonstraci nemohou nijak zrušit a že ji prostě budou muset Pražané strpět, protože jde o řádně nahlášenou událost. Ano, to je pravda. Zároveň by nás ale to, že stačí pár set traktorů a několik dezinformátorů a pár hodin amatérské práce k zablokování celé Prahy, mělo všechny přinejmenším lehce znervózňovat.

Reklama

Doporučované