Hlavní obsah

Glosa: TikTok a lajky vítězí. Langšádlová prohrává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Instragram A. Schillerové

Alena Schillerová je svou zálibou v sebeprezentaci na sociálních sítích proslulá.

Reklama

Časem se možná dočkáme kabinetu, jehož předsedou bude třeba Zdeněk Izer a ministrem zemědělství známý koňák Václav Vydra. Protože je s nimi legrace.

Článek

Zda a jak svou práci zvládala ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09), může širší veřejnost posoudit obtížně. Je to komplikovaná, odborná disciplína.

Podivuhodné na čtvrteční rezignaci vědecké ministryně je prohlášení její stranické šéfky. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se ministryně nesprávně víc soustředila na výkon než na chlubení se svými výsledky.

„Sama paní ministryně připouští, že více úsilí věnovala samotné práci než jejímu vysvětlování navenek,“ uvedla předsedkyně vládní strany a také Poslanecké sněmovny.

Tomu říkám výtka! Odborník, který maká ve svém resortu, nemá dost času na zahlcování sociálních sítí svými moudry. Anebo v horším případě na natáčení skečů.

Jako by snad internet už tak nekypěl prostoduchými banalitami.

Podle zástupců vědecké komunity, kterých se ptala agentura ČTK, se Langšádlová věnovala své agendě dobře. Oceňují její přínos. A bojí se, že její demise pozdrží projednávané záležitosti.

Což Pekarovou Adamovou netrápí. Ministryně se nevěnovala sebepropagaci, ať si tedy fofrem sbalí svá badatelská fidlátka.

S takovou logikou by ovšem nejznamenitější postavou moderních online dějin české politiky musela být Alena Schillerová z hnutí ANO.

Ve středu její marketingový tým přidal na TikTok další obtížně snesitelné video. Kamera se točí kolem místopředsedkyně nejsilnější opoziční strany. Ta se na podkladu dramatické hudby chytá za hlavu a lomí rukama. To vše dle popisku kvůli tomu, „co vláda zase vymýšlí“.

Markéta Pekarová Adamová ovšem není jediná, kdo dává přednost formě před obsahem. Cílená infantilizace politiky je nejen v Česku zřetelný trend. Ideály ustupují, cení se influencing.

S takovou se ovšem můžeme dočkat kabinetu, jehož předsedou bude imitátor kohokoli a čehokoli Zdeněk Izer, ministrem zemědělství známý koňák Václav Vydra, ministrem kultury (znovu) Vítězslav Jandák a ministrem pro místní rozvoj milovník Valašska Pavel „Čmaňa“ Zedníček. No uznejte, nebude to zábavné?

Reklama

Doporučované