Hlavní obsah

Glosa: Smějeme se Schillerové na TikToku. Německá vláda nikoliv

Foto: TikTok A. Schillerové

Jedna z podob Aleny Schillerové na čínské sociální síti.

Reklama

Alena Schillerová ve snaze být viděna nejmladší generací tančí a mohutně exhibuje na TikToku. Mnohým je pro smích. O důležitosti přítomnosti na čínské sociální síti ale svědčí čerstvé rozhodnutí německé vlády otevřít si svůj účet.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Marketingoví poradci začali tlačit hnutí ANO na TikTok. Na globálně prudce rostoucí čínskou sociální síť vystavěnou na nekonečném proudu krátkých amatérských videí točených teenagery.

Cíl je zřejmý: získat juniorní voliče.

Speciálně Alena Schillerová pojala úkol kreativně. Má už 30 tisíc sledujících. Proč je to kontraproduktivní, si řekneme později.

Abychom byli spravedliví, exministryně financí svůj profil sem tam využívá i k šíření politických názorů. Nikoliv pouze k tajtrlíkování. Především se ale neostýchá vlnit v rytmu romantické hudby, vrhat lyrické pohledy do kamery nebo se nechat rozmazlovat něžnými srdíčkovými filtry.

Nemálo lidí se jí za to posmívá. Je na vkusu každého, zda mu přijde tiktoková prezentace první ženy hnutí ANO nedůstojně trapná, nebo sympaticky šibalská.

Nově teď ovšem dostaneme šanci srovnávat. S nečekaným postojem k TikToku přichází těžká váha, a sice německý kancléř Olaf Scholz. V pátek oznámil, že si tady spolková vláda nechá otevřít účet.

@aschillerka

Když vláda konečně pochopí, že vzdát se české koruny není na pořadu dne. #fyp #foryoupage #czechrepublic #politics #like #viral #alenaschillerova #czech #happy #schillerka #schillerova #tiktok #fypシ

♬ původní zvuk - Alena Schillerová

Že by se Scholz inspiroval byvší místopředsedkyní české vlády a její performancí na šlágr Jiřího Korna Žal se odkládá? V jeho případě by mohlo jít, co já vím, o diskobangery německých Modern Talking nebo Sandry.

Ve jménu alespoň dočasného odkladu pádu tzv. západní civilizace se modleme, že tak neučiní. Co přesně ale hodlá německá vláda na specifickém TikToku předvádět, není zatím jasné.

Připomeňme pro kontext, že kapitalistické velmoci si od TikToku dosud držely striktní distanc. V USA trvají tendence síť pro podezření z krádeží citlivých dat a z napojení platformy na čínskou vládu úplně zavřít. Kvůli obavám z ohrožení svobody slova a práva na přístup k informacím jsou prozatím neúspěšné.

Spojené státy alespoň, podobně jako Velká Británie nebo Austrálie, zakázaly používání TikToku zaměstnancům vlády na služebních mobilech.

Foto: MSC/Kuhlmann

Zatančí si Olaf Scholz na TikToku na šlágry Modern Talking?

Němci nyní tento zamítavý postoj poněkud narušují. Z čirého pragmatismu.

Scholzovi jde o vyvážení sil. O udržení relevance liberalismu. O schopnost doručit demokratické ideály nejmladším adresátům. Krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) je totiž na sociálních sítích, včetně té čínské, aktivní a úspěšná.

Extremistická „Alternativa“ využívala TikTok k oslovování mladších voličů už před sérií komunálních a zemských voleb. Během loňska se v průzkumech voličské podpory umisťovala na druhém místě. Kupříkladu na facebooku ji sleduje dvojnásobek příznivců než mainstreamové partaje.

A taky má, což je pro budoucnost klíčové, desetkrát víc odběratelů na YouTube. A její videa jsou rovněž desetkrát častěji zobrazována na TikToku.

Přidržíme-li se našeho tématu, je pro zítřejší politiku facebook irelevantní. Podobně jako X, dříve twitter. Generace Z, lidé narození od poloviny 90. let do roku 2010, a generace alfa, lidé narození po roce 2010, jsou na TikToku a na YouTube.

Ještě pořád si ti starší drží i instagramové účty. Už i tuhle síť však kontaminují kašírovanými fotkami z dovolených jejich nostalgičtí rodiče. A tak znechucení junioři prchají. Na TikTok.

Politická Shopaholic Adel

Kde narazí na rozpustile rozjařenou Alenu Schillerovou. Je záhadou, k čemu jí má nevěrohodné trdlování posloužit.

Spíše jí ublíží. Marketéři Andreje Babiše, tvrdím, nepochopili dynamiku nových platforem. Místopředsedkyni ANO vystavili do nepřirozené, afektované pozice. Přitom artikl, který se tady cení především, je autenticita.

Vsadil bych se, že řada followerů Schillerovou sleduje se zlomyslným potěšením. Očekávajíce škodolibě, kdy a jak se zase znemožní. Pokud nepřibrzdí, může se z ní záhy stát politický klon Shopaholic Adel. Jak to říci a nezranit? Po pozornosti davu prahnoucí bytosti, která mimo shazování sebe sama nedokáže nic nabídnout. Což asi paní poslankyně nechce.

@aschillerka

Že jsem to vůbec zapla.. #fyp #foryoupage #czechrepublic #viral #like #politics #alenaschillerova #czech #schillerka #tiktok #funny#fypシ #funnyvideos #factorfiction #share

♬ původní zvuk - Alena Schillerová

Bočním nežádoucím účinkem tohoto procesu je navíc další banalizace a infantilizace politiky, na nichž se prominentní členka momentálně nejsilnější politické síly v Česku podílí.

Přitom politika, přísně vzato, bývala a je seriózním řemeslem. Ano, i se všemi aférami. Je povoláním, kde se alespoň občas odehrávají civilizačně zásadní ideová střetnutí.

Vyklidit prostor není řešení

Navzdory všem výhradám vůči tiktokovému avataru Aleny Schillerové musím konstatovat, že je bezesporu rozumné neopomíjet technologické posuny. Že je chytré nepřenechávat povýšeně čím dál plnější veřejný prostor radikálům a extremistům, jak před tím varuje německý kancléř.

V diskuzi ve zmiňovaných USA, kde TikTok používá víc než sto milionů lidí, na toto téma zaznívají zaznamenáníhodné argumenty. Třeba ministryně obchodu ve vládě Joea Bidena Gina Marie Raimondová říká: „Můj politický instinkt říká, že jestli zakážeme TikTok, tak ztratíme všechny voliče mladší 35 let. Navždy.“

Mluvčí německé vlády v pátek připustil, že Berlín před založením účtu musí situaci důkladně prozkoumat. „TikTok je v podstatě platforma, kterou zvlášť intenzivně používají mladí lidé, a my to musíme uznat navzdory vší oprávněné kritice,“ kapituloval.

Říká se tomu vynucený kompromis.

Teď ještě vyladit formu a obsah tak, aby škodily co nejméně. Což bude speciálně u TikToku – svádějícího k povrchnosti – krajně obtížné. Snad to Němci zvládnou lépe než ANO.

TikTok očima autora

Dospělí, a speciálně muži starého typu, jako jsem já, TikTokem zpravidla ostentativně pohrdají. Obsah jim přijde triviální, stupidní.

Což se ale při hlubším ponoru do nitra sítě ukazuje jako omyl. TikTok je vtipný. Stačí vydržet pár týdnů a odfiltrovat nejtupější uživatele. Nepřiznává se mi to snadno, ale stačí půlhodina, abych se desetkrát nahlas zasmál.

Reklama

Doporučované