Hlavní obsah

Glosa: Pracující matka podle lidovců? To by zvládla jen světice

Foto: Dalle-3, AI vizualizace, Seznam Zprávy

Jak si lidovci a umělá inteligence představují pracující matku.

Reklama

Někteří lidovci si pracující matku takhle nějak asi doopravdy představují. Ano, ženo, když to musí být, běž si dělat kariéru, ale jen jestli máš navařeno.

Článek

Lidovci se chtěli pochválit na sociálních sítích za to, že pomáhají rodinám sladit péči o rodinu a kariéru. A jak je jejich zvykem, udělali to tím nejhloupějším možným způsobem.

Zveřejnili ilustrační fotografii matky, která zjevně zároveň pečuje, zároveň pracuje a ještě se u toho stará o domácnost. To celé ve slušivém kostýmku.

A já myslím, že je to málo. Ve volné chvíli by mohla ještě podojit krávu, posekat trávu, namasírovat manželovi záda a samozřejmě se u toho všeho usmívat. Hotová světice.

Ale vážně. Trochu se bojím, že někteří lidovci si pracující matku takhle nějak doopravdy představují. Ano, ženo, když to musí být, běž si dělat kariéru, ale jen jestli máš navařeno.

A bohužel je to – přes veškeré vládní deklarace o podpoře rodin – stále pro spoustu žen každodenní realita. Míst v předškolních zařízeních je pořád málo a kvůli čerstvému zrušení školkovného budou ta soukromá ještě nedostupnější.

Mimochodem, kde je otec? Ten se v lidoveckých představách nevyskytuje, neboť zřejmě nic slaďovat nepotřebuje, protože děcka a plotna přece nejsou chlapská starost. Ostatně všimněte si, že kdykoli se ministr práce Marian Jurečka rozhovoří o důchodové reformě, je to samá maminka, ale tatínka aby pohledal.

Ani samotný zcela bezobsažný slogan nedává moc smysl. „Rodina i kariéra už nejsou tabu!“ sděluje nám vládní strana ovládající Ministerstvo práce a sociálních věcí v roce 2024. Uf, to se nám ulevilo. Už jsme se bály, že přijdeme do pekla.

Je to samozřejmě jen jedna nepovedená grafika, ale zrovna lidovci, potácející se kolem tří procent preferencí, by měli vědět, že detaily jsou důležité. A že jestli něco momentálně opravdu nepotřebují, tak přiživovat obraz zatuchlé strany, které utekl moderní svět.

Průšvih na sociálních sítích se trochu pokouší vyžehlit lidovec Václav Pláteník. Přiznává, že grafika se nepovedla a lidovci dlouhodobě v marketingu hrají druhou ligu. Někdejší předseda Mladých lidovců k tomu dodává: „Co ta grafika měla udělat a bohužel to zapadlo – upozornit na důležitou práci, kterou dělá Marian Jurečka na MPSV.“ (Zatímco jeho žena skáče kolem pěti dětí, rodinné farmy a domácnosti, chtělo by se jedovatě dodat.)

Je to vlastně fascinující nesoulad mezi tím, co KDU-ČSL oficiálně říká a co občas probublá na povrch v nějaké podobně bezelstné grafice.

Pod ní se totiž dočteme, že lidovci podporují zkrácené úvazky, dětské skupiny i sousedské hlídání. Tedy přesně ty věci, které mají pomoci zajistit, aby to nemuselo vypadat jako na použité fotografii: Uštvaná matka, která jede tři směny naráz.

Reklama

Doporučované