Hlavní obsah

Komentář: Babiš má Macrona, ale ztratil Ostravu

Foto: Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

Ilustrační snímek z mítinku Andreje Babiše v Brně.

Reklama

Zatímco Andrej Babiš posílal fotografie ze svého úterního setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži, doma se mu odehrávala malá vzpoura. Klasik by se možná nebál použít termín „pařížský atentát“.

Článek

Dvě výrazné tváře ANO – moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura – veřejně oznámily, že v prezidentské volbě nedají hlas svému předsedovi. Andrej Babiš se jako hlava státu na Hrad nehodí, vysvětlují v rozhovorech v médiích s tím, že hlas dají raději Petru Pavlovi.

Těžko odhadovat, jestli to, co Babiš v Paříži získal, následně v Ostravě ztratil. Ale ani jeden moment nelze v prezidentské kampani podceňovat. Samozřejmě si můžeme utahovat z toho, proč Macron přijme zrovna Babiše vyšetřovaného ve Francii z daňových úniků, aby mu pomohl v kampani proti generálu Pavlovi, jemuž jsou Francouzi vděční za záchranu vojáků v bývalé Jugoslávii a ocenili ho Válečným křížem.

Co je ale jisté: Pro Babiše mají snímky s klíčovým evropským lídrem mimořádný význam. Na váhající voliče může zapůsobit, že vysmívaného Babiše berou vážně i velcí hráči na Západě a že se nepaktuje jen s maďarským populistou Orbánem. Babiš ostatně oba rád označuje za své „přátele“. Proč Macron takto zasáhl do české prezidentské volby, není jasné. Možná hledá spojence ve východní Evropě pro své plány na ukončení války na Ukrajině, které obsahují i vstřícnost vůči Rusku. A tak vsadil na podobně uvažujícího Babiše.

Doma mezitím miliardář ztratil podporu v klíčovém regionu. Moravskoslezský kraj je tradiční baštou hnutí ANO, které tady v každých volbách získá s přehledem přes 30 procent hlasů. Navíc se tu bojuje o hodně hlasů. Společně s Prahou, Středočeským a Jihomoravským krajem patří do čtveřice největších regionů s více než milionem obyvatel. Právě tady v souboji s Milošem Zemanem ztráceli nejvíce hlasů v roce 2013 Karel Schwarzenberg a v roce 2018 Jiří Drahoš.

Samozřejmě veřejná oznámení primátora Macury a hejtmana Vondráka ještě neznamenají, že všichni místní voliči hnutí ANO je vyslechnou a v prezidentské volbě Babišovi nedají hlas. Jejich popularita v regionu je ale ohromná. Ostravský primátor Tomáš Macura loni potřetí za sebou vyhrál komunální volby, opět s lepším výsledkem než minule. Oblíbený je nejen u tradičních voličů Babišova hnutí, ale dokáže si získat i „ostravskou kavárnu“. Známá je třeba jeho podpora místních divadel.

Podobné je to s Ivem Vondrákem, který je už druhé funkční období moravskoslezským hejtmanem. Zároveň je také poslancem a místopředsedou ANO, takže je docela často v osobním kontaktu s předsedou Babišem.

Co si asi tak pomyslí voliči, když člověk, který tak dobře zná Babiše, klidně pár dní před volbou řekne, že se na prezidentskou funkci vůbec nehodí, protože mu chybí noblesa a tolerance k zahlazování příkopů ve společnosti? Mnozí asi přikývnou – už v kampani s obytňákem jsme viděli spoustu důchodkyň, nejvěrnějších fanynek, jak Babišovi říkají, že by ho raději viděly jako premiéra než prezidenta.

Pro kontext je důležité uvést, že Ivo Vondrák a Tomáš Macura už roky patří do kategorie politiků, jimž se nehezky říká „straničtí rebelové“. Oba jsou daleko od Prahy a díky opakovaným tučným volebním ziskům získali sebevědomí, aby si věci mohli dělat po svém. V minulosti měli nejčastěji výhrady ke směřování ANO, nelíbila se jim proměna původně pravicového hnutí v levicově-populistické.

Na druhou stranu vždycky zůstali jen u slovní kritiky. Nikdy neopustili „svěrací kazajku ANO“, jak poměry v hnutí kdysi označil Vondrák. Předseda Babiš je vždy vzhledem k volebním výsledkům toleroval, občas se jimi i chlubil: „Vidíte, jsme demokratickou stranou, kde jsou povoleny i jiné názory a kritika předsedy.“ Až to celé vypadalo jako záměr a hra.

Tentokrát se ale Babiš určitě nebude chlubit tím, že místopředseda hnutí a populární primátor třetího největšího města jej nepovažují za prezidentský ideál. I těch pár procent, o něž kvůli nim může přijít, může ve finálovém souboji zatraceně chybět.

Reklama

Doporučované