Hlavní obsah

Komentář: Dětské gangy ovládají město na severu. Dojde na krveprolití?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dětské gangy nahánějí po Jablonci nad Nisou své vrstevníky a požadují po nich výkupné za to, že je nezmlátí. Cílem tohoto komentáře není nic menšího než se pokusit ukáznit jak násilníky, tak ty, kteří volají po jejich lynčování.

Článek

Moje rodné město – jinak ospalý zapadákov – čelí výpadům dětských gangů. Již poněkolikáté během posledního půlroku.

Situace ovšem nyní eskaluje.

„Chtěla bych informovat, že parta mladistvých, kteří v minulosti měli záznamy s napadením našich dětí, stále úřadují a napadají dál. Ve čtvrtek byl ohrožován můj syn s jeho kamarády skupinou osmi kluků,“ napsala matka jednoho z pronásledovaných chlapců do početné facebookové skupiny, která se již měsíce zabývá dětským násilím v Jablonci nad Nisou.

„Šli směrem do města. Postupně je obkličovali tito mladiství, chtěli po nich peníze, jinak je zbijí. Kluci neváhali, zaběhli do cukrárny na Horním náměstí a poprosili prodavačku, jestli mohou přečkat, než přijede policie. Dovnitř tato parta vyhrožujících vyslala dívku, která našim klukům šla předat vzkaz, aby dali dohromady 500 korun jako výkupné, jinak že čekají venku v obklíčení a zmlátí je. Dál už následoval výslech na městské policii, poté na kriminálce. Podle záznamu kamer samozřejmě dovezli k výslechu již zmíněné mladistvé (ne všechny), kteří již záznamy mají. Dávejte pozor na své děti a upozorněte je, ať okamžitě volají policii, jako to udělali tito kluci, ať ti zmetci nemají šanci.“

Žel, zdaleka to není ojedinělý incident. Před nemnoha měsíci se podobných odehrála celá série. Město následně spustilo citylightovou a online kampaň s informacemi, kam mají oběti volat. Což je k ničemu. Když dostanete cestou ze školy přes ústa, policisté vám vyražené zuby zpět do dásní nezasadí a zlomený nos nesrovnají.

Věci se načas samospádem zklidnily. Nikoliv ovšem díky plakátkům s čísly městské a státní policie.

Foto: Město Jablonec

Zbili vás? Volejte policii.

Teď, po útoku přímo v centru města, se ale problém opět vyhrotil.

Primátor se rozhoupal a volá po nenásilí. Sítě naopak přetékají hněvem rodičů. Vyzývá se k domobraně, ke krveprolití. Události se posunuly za mez, kdy se pohyb po Jablonci – považte, městě bižuterie, bráně do Jizerských hor – stává nebezpečným vlastně pro všechny.

Pod příspěvkem matky pronásledovaného hocha, který má stovky sdílení, jsou mohutně lajkovány nepěkné komentáře.

Když primátor chválí napadené děti

Citujme některé „bez cenzury“ po vzoru debat ministra vnitra Víta Rakušana. (Mimochodem, nešlo by alespoň dočasně v Jablonci početně posílit bezpečnostní složky?) „Za oko obě oči, za zub celou sanici.“ Případně: „Namlátit držku, že je nikdo nepozná. A oni si to rozmyslí.“

Anebo: „Vlítnout na ně a dát jim po hubě, opakovaně, oni by si pak našli možná jinou zábavu, člověk aby se bál pustit děti ven, na trénink nebo do obchodu, aby nepotkaly tuhle jabloneckou svoloč, která je okrade nebo zmlátí.“ A tak dále.

Jinak názorově neviditelný Miloš Vele (ODS), primátor léta nepochopitelně vadnoucího Jablonce, naznal, že se situace stává neúnosnou. Vydal oficiální prohlášení. „Na síti se rozpoutala debata, kde některé komentáře, zvláště komentáře správce stránky, tvrdí, že magistrát ani policejní složky nekonají a že je třeba si zjednat spravedlnost vlastními prostředky, tedy i za použití násilí,“ píše kromě dalšího.

Což odmítá. Strážníci, město, státní policie i soud podle něj konají v mezích platných zákonů.

„Naopak bych chtěl pochválit skupinu napadených dětí, že se zachovaly správně. Vyhledaly nejprve pomoc v místě, kde je větší skupina lidí, a pak vše přišly ohlásit přímo na služebnu městské policie. Protože se dostavily bezprostředně poté, co se vše stalo, bylo možné rychle útočníky dohledat, zadržet a předat Policii ČR. Jedině toto je správná cesta. Pokud každý podobný čin bude ihned nahlášený a budou k dispozici také svědci, je možné ve věci konat. Nenávistné diskuze na sociálních sítích nic neřeší. Naopak, jen zbytečně přilévají olej do ohně.“

Foto: Magistrát města Jablonec nad Nisou

Jablonecký primátor Miloš Vele.

Má pravdu. Psát nenávistné komentáře a brát spravedlnost do vlastních rukou může vést k příšerným koncům. Je to nepřijatelné a odsouzeníhodné. Naprosto a bez debat.

Dílem ale jeho vyjádření mnohé rodiče vytáčí do nepříčetna. Vcelku pochopitelně.

Skutečně je na školou povinných dětech, aby se o sebe v takto extrémní situaci postaraly samy? Opravdu se mají před násilím schovávat v cukrárně? Přímo v centru města? Za bílého dne? A žadonit, aby městská policie začala konat? Notabene, když je celé náměstí pod dohledem kamer?

No to snad ne. Nejsme v Harlemu nebo v Bronxu sedmdesátých let.

Čili co s tím?

Jediná priorita

S veškerou případnou úctou k aktuálním projektům, jimiž se město chlubí v radničním zpravodaji, jako jsou kupříkladu dotace na čističky, pokračující opravy plynovodů nebo kotlíkové dotace, či k faktu, že se ve městě objevilo osm nových speciálních nádob na sběr olejů a tuků z domácností, by teď bylo namístě srovnat si priority.

A napřít veškeré síly a peníze, kterých má Jablonec dost, protože kupříkladu centrum nechává, bůhvíproč, pomalu zemřít a do ničeho neinvestuje, k řešení dětské gangsterské krize. Pro město aktuálně není nic důležitějšího.

Budou-li občané spořádaně vylévat sádlo použité na nedělní vepřo knedlo zelo do nových popelnic, fajn. Pokud si ovšem mezitím nezačnou jít po krku podomácku vyrobenými mačetami.

Nemá cenu si cokoliv nalhávat: Není jiné síly než té magistrátní, která by nastalý konflikt měla a dokázala vyřešit. Vše ostatní může, ba musí počkat.

Zatím ovšem magistrát až absurdně selhává.

Reklama

Doporučované