Hlavní obsah

Komentář: Pravda o rozpočtu. Schodek roste pořád stejně

Petr Holub
reportér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

NKÚ: Za poslední tři roky vyrostl zdejší státní dluh nejvíc v Evropě.

Reklama

Veřejné finance se loni propadly do deficitu 3,3 procenta HDP, tedy nějakých 240 miliard korun, uvedl v pondělí Český statistický úřad. Nejde tolik o čísla, spíše o to, že bilance je o něco horší, než byla v roce 2022.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na samém úvodu programového prohlášení vlády Petra Fialy stojí věta: „Chceme stát, který nežije na dluh.“ Sám premiér ji loni v květnu rozvedl úvahou: „Tempo zadlužování České republiky je hrozivé. Kdybychom nyní nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se už za několik málo let vymkla z ruky,“ vysvětlil tehdy, proč je nutné přijmout úsporný balíček zvyšující daně.

Neuplynul ani rok a Českému statistickému úřadu vyšlo, že se brzdící efekt ještě nedostavil. Sice je pravda, že se bilance státní pokladny za minulý rok zhoršila o něco méně než v roce 2022, a proto také mohl její správce Zbyněk Stanjura slavit, že se mu podařilo schodek o pár desítek miliard snížit. Ovšem přesnější výpočty statistiků, kteří do bilance započítávají také hospodaření samospráv a zdravotních pojišťoven, hlavně však všechny závazky a pohledávky, odhalily mimo vší pochybnost pravý opak, totiž že pád veřejných financí zrychlil.

Pro odborníky nejde o velké překvapení, jak svědčí fakt, že důležité veřejné instituce zhoršení v loňském roce očekávaly. K dispozici jsou dokonce úvahy, že prohloubením deficitu Česko bojovalo proti drahým energiím, a tyto úvahy jsou potvrzeny statistikou, že stát rozdělil velké peníze na sociálních dávkách, platech státních zaměstnanců a dotacích firmám dodávajících elektřinu a plyn. Teď tedy máme, pokud jde o ceny energií a obecně o inflaci, to nejhorší za sebou. A ten letošní rozpočet už určitě dopadne podle toho, jak vláda slibovala…

Tomu daňový poplatník věřit může, a nemusí. Na stranu skeptiků se ovšem staví Nejvyšší kontrolní úřad. V právě vydané výroční zprávě připomíná, že za poslední tři roky vyrostl zdejší státní dluh nejvíc v Evropě, ani v loňském roce se tempo zadlužování zpomalit nepodařilo. Dokonce ani za podmínek, že stát vypsal mimořádné daně a své příjmy tím navýšil nejvíc v historii.

Krizi státních financí se ještě nepodařilo zlomit. Vláda přesto dál sází na to, že se všechno dá dohromady, až začne fungovat úsporný balíček včetně dalšího navýšení daní. Věří, že k zásadní reformě rozvráceného rozpočtu proto nebude třeba přistoupit.

Reklama

Doporučované