Hlavní obsah

Komentář: První uhelné elektrárny jdou ke dnu. Ale naštěstí je to jedno

Jiří Nádoba
reportér SZ Byznys
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Uhelný lom skupiny Sev.en na Mostecku.

Reklama

Po dvou letech rekordních zisků se uhelná energetika začíná propadat do ztrát. Firmy vyhrožují zavíráním, což se bude před volbami těžko vysvětlovat. Ale půjde to – třeba takto:

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Pro nás jsou Počerady něco jako veterán, který pořád dobře běží,“ vyprávěl před pěti lety Luboš Pavlas, provozní šéf skupiny Sev.en uhlobarona Pavla Tykače.

Počerady – největší a nejstarší uhelná elektrárna v Česku – měly už tehdy za sebou skoro 50 let provozu. Jejich původní vlastník ČEZ o ně ztratil kvůli očistě výrobního mixu zájem, a tak si je Tykač levně koupil za dvě miliardy jako doplněk pro své uhelné lomy v sousedství.

Dobře udělal, po vpádu Ruska na Ukrajinu se z uhlí stal zlatý důl. Teď se ale karta obrací. Ceny elektřiny se vracejí do normálu a holding Sev.en varuje před tím, co jednoho dne muselo přijít. Provoz starých elektráren se přestává vyplácet a veterán prý možná doslouží už příští rok.

Zní to jako národní tragédie, zalarmována už jsou i příslušná ministerstva, ale naštěstí se nic neděje. Zatím není známo, co má Tykač přesně v úmyslu, ale i kdyby vypnul obě své elektrárny v Počeradech a Chvaleticích a zavřel oba své lomy, Česko to přežije.

Blackout z toho nebude

V kritickém roce 2022 mělo uhlí na zdejší výrobě elektřiny podíl 47 procent, loni 43 procent. V obou případech šlo o větší objemy než u jádra, řada elektráren navíc dodává i teplo. Takže celkově je uhlí pořád nepostradatelné.

Dvě Tykačovy elektrárny – které shodou okolností patří mezi největší producenty skleníkových plynů – lze ale bez problémů obětovat. Dohromady vyrábějí kolem osmi terawatthodin proudu za rok, tedy méně, než se z Česka vyveze. Nejsou tedy v provozu proto, aby zajišťovaly veřejný blahobyt.

Celoroční součty jsou samozřejmě v energetice zrádný ukazatel. Význam uhlí stoupá, když nesvítí slunce a nefouká vítr, dodávky je potřeba mít vyladěné pro každou hodinu v roce. I v tomto ohledu lze ale bez Počerad a Chvaletic přežít.

Ekologové z Hnutí Duha, kterým provoz obou starých zdrojů vadí kvůli překračování emisních limitů, si dali loni práci a spočítali jejich význam každou hodinu v roce. U Chvaletic zjistili, že jen málokdy vyrábějí víc, než se aktuálně vyváží, v krizovém roce 2022 to bylo 931 hodin (deset procent času) a v klidnějším roce 2020 jen 403 hodin. Třeba v prosinci 2022 byla taková hodina jen jedna.

I hodinová nouze vypadá jako potíž. Ale příspěvek byl vždy malý, takže by ho dokázal pokrýt jiný zdroj. O žádném blackoutu nemůže být řeč. Stejně jako u podobně velkých Počerad. „Vzhledem k malým objemům by to jistě bylo možné,“ říká k případnému záskoku odjinud energetický expert Duhy a někdejší člen státní uhelné komise Jiří Koželouh.

Rypadla místo traktorů?

Počerady a Chvaletice nejsou ani žádným zásadním dodavatelem tepla, tak jako třeba elektrárny Mělník nebo Opatovice. A pokud jde o dva Tykačovy doly, mostecké ložisko ČSA je už v útlumu a lom Vršany nemá dost kvalitní uhlí na to, aby se dalo použít jinde než v blízkých Počeradech. Summa summarum, katastrofický scénář „nebude čím svítit a topit“ tedy nehrozí.

Větší problém je ztráta tří tisíc pracovních míst v dolech a elektrárnách Sev.en, která se zhmotní jako reálná hrozba jako na zavolanou před volbami 2025. Zdálo by se, že v případě bohaté firmy stát nemusí takové lapálie řešit, ale tak snadné to nebude.

O výsledcích v letech 2022 a 2023 toho Sev.en jako privátní firma zatím moc neřekla, vzhledem k enormním cenám elektřiny, rekordním ziskům konkurentů a nevelkým odvodům na windfall dani ale muselo jít o velmi dobré roky. Dvě miliardy, které Tykač před Vánoci zaplatil za radost v podobě nákupu fotbalové Slavie, budou nejspíš proti výdělku z uhlí jen drobné.

Minulé zisky jsou ale už odehraná historie, která k zaplacení uhelného útlumu nepomůže. Vládě lze vyčíst, že windfall daň nenastavila šikovněji, ale to je tak vše. Kdo nechce riskovat nálepku komunisty, bude u privátní firmy nárokovat milodary financované z dřívějších výdělků jen těžko.

Propouštění na Mostecku – pokud k němu dojde – zůstane tedy na bedrech státu a nejspíš před volbami přinese podobnou nepříjemnost jako nedávné protesty zemědělců. Ale i zde jde ve skutečnosti o menší problém, než se na první pohled zdá.

Osm tisíc na pět let

Ač se to moc neví, horníci mají od roku 2021 sociální pojistku v podobě výsluh placených ze státního rozpočtu. Původně šlo o peníze pro lidi propuštěné z padlé státní firmy OKD, před minulými volbami ale Babišova vláda program rozšířila na všechnu těžbu uhlí a uranu.

Příspěvek činí 5300 nebo 8000 korun měsíčně (podle typu profese). Doba vyplácení závisí na odpracovaných letech, maximum činí až pět let, a to pro lidi starší 55 let s 25 odpracovanými roky. A týká se to i horníků z privátních firem.

Nelze tedy říct, že by uhelný útlum probíhal nelidsky. Navíc ne všichni z tří tisíc pracovníků Sev.en skončí na dlažbě. Firma má vedle uhlí rozsáhlé plány s obnovitelnou elektřinou, kvůli kterým se mimochodem uchází o velké dotace a bude potřebovat i pracovní sílu.

V době, kdy má Česko nejnižší nezaměstnanost v EU a firmy si stěžují na nedostatek pracovníků jako na jednu z hlavních brzd rozvoje, by – i na Mostecku a Lounsku – nemělo být tak těžké najít jiné uplatnění než v odvětví, o jehož neodvratném konci se hlasitě mluví už minimálně deset let.

Tři tisíce – třeba v porovnání s kolabující hutí Liberty, kde je zaměstnanců dvakrát víc – navíc není zas tak obří číslo.

Proč si uhlí zdražujeme?

Skutečný problém, který bude případným zavřením prvních elektráren a dolů odšpuntován, je někde jinde.

Zaprvé v tom, že propuštění horníci (a s nimi možná i sám Tykač) snadno získají zástupy sympatizantů přesvědčených o tom, že pád uhlí je národní prohrou a zbytečným následkem vlastizrádné akce jménem Green Deal.

Při vyslovení těchto dvou slov je už dnes v Česku pomalu zvykem si odplivnout. A zavírání elektráren skepsi ještě zesílí – až se začne ještě víc mluvit o tom, že by přece vše mohlo běžet dál ve starých kolejích a navíc levně, pokud by neexistoval bruselský diktát v podobě emisních povolenek, které coby pokuty za produkci skleníkových plynů uhlí zdražují a vytlačují z trhu.

Vysvětlovat, že jde o dávno dohodnutou (a všemi státy EU odsouhlasenou) věc, která je s ohledem na poškozování přírody principiálně správná a přináší i mnohé plusy v podobě čistšího ovzduší a stamiliardových příspěvků z EU, bude únavné. Stejně jako apelovat na to, že risk nezvratných klimatických změn je příliš velký, že škody mohou být mnohonásobně větší než dnešní náklady a že jedině vlastním příkladem lze svět rozhýbat k záchranné akci.

Až se spustí domino

Druhým problémem bude vymyslet funkční a co nejlevnější plán, co dělat, až drahá povolenka dolehne i na ostatní uhelné zdroje. Ty mají oproti veteránům v Počeradech a Chvaleticích zatím výhodu, že jsou modernější a účinnější, takže je půjde udržet v zisku delší dobu.

Ještě se uvidí, jak dlouho. Zástup těch, kdo chtějí po státu, aby nějak zasáhl a výrobu dotoval, už je ale dost dlouhý. Od tepláren přes šéfa ČEZ až po jeho minoritní akcionáře. Přes nekonečná zasedání uhelných komisí a bezpočet děravých energetických koncepcí pořád chybí transparentní přehled, co a za jakých podmínek skutečně v uhelné energetice hrozí a jak na to reagovat.

Naději lze vidět v tom, že odpojení ruského plynu nebo konec černého uhlí na Ostravsku si také před lety těžko někdo uměl představit. A nakonec to šlo. Spotřeba elektřiny díky úsporám a samovýrobě klesá, velké množství nových zdrojů vyrůstá doma i v okolních zemích.

I hnědouhelný útlum nakonec nějak dopadne. Byť se to nejspíš neobejde bez dočasných plateb za to, že pár nejmodernějších elektráren zůstane po vzoru Německa nebo Polska s podporou státu v pohotovosti pro nejhorší časy. Vymyslet tento režim a uhájit ho před neoprávněnými nároky dobře zorganizovaných energetiků bude pro vládu jedním z dalších úkolů na dlouhém seznamu, co vše by bylo dobré do voleb stihnout.

Reklama

Doporučované