Hlavní obsah

Tykač chce další emisní úlevy v Počeradech. Absolutní drzost, namítá ekolog

Foto: Shutterstock/kamilpetran, Shutterstock.com

Elektrárna Počerady. Ilustrační snímek.

Reklama

Největší česká uhelná elektrárna měla letos začít najíždět na přísnější limity pro emise rtuti, nyní ale žádá o prodloužení výjimek. Ekologové chtějí možnou výjimku zablokovat, elektrárna prý měla na nápravu dost času i peněz.

Článek

Skupina Sev.en miliardáře Pavla Tykače potřebuje prodloužit emisní úlevy ve své největší elektrárně. Pokud povolení nezíská, může se už letos dostat do situace, že bude muset omezit výrobu.

Elektrárna v Počeradech na Lounsku je jednou z nejstarších v Česku a uhlí z nedalekých mosteckých dolů pálí už přes 50 let. Do roku 2020 patřila většinově státní firmě ČEZ. Ta se jí zbavila právě kvůli těžkostem s dodržováním emisních předpisů.

Aktuální problém se týká exhalací rtuti. Počerady totiž nejsou stavěné tak, aby byly schopné nejnovější normy plnit. Zatím mají úředně schválenou výjimku, která ale brzy vyprší. U prvních dvou kotlů letos v polovině roku, u dalších dvou v prosinci a u posledních dvou v červnu 2025.

„Máme stanovený harmonogram prací s pevnými termíny do roku 2027 a výjimku potřebujeme prodloužit pouze z toho důvodu, abychom zvládli technologii nainstalovat, vyladit a řádně otestovat,“ vysvětlila důvody žádosti mluvčí skupiny Sev.en Gabriela Sáričková Benešová.

Firma by si ráda nechala prodloužit stávající výjimky právě do roku 2027. Žádost odůvodňuje tím, že i jiné uhelné zdroje mají úlevy a hlavně že už na plnění norem pracuje. Pro odbourání emisí rtuti vyvíjí nové řešení ve spolupráci s ČVUT, ale výsledky nejsou k dispozici tak rychle, jak by bylo potřeba.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Prodloužení výjimky závisí v prvním kole na Krajském úřadu Ústeckého kraje. Elektrárna už žádost podala a správní řízení běží. Ekologické organizace Greenpeace, Hnutí DUHA a Frank Bold se do něj chtějí přihlásit, aby prodlužování lhůt zablokovaly. Pokud neuspějí, plánují odvolání k Ministerstvu životního prostředí.

„Elektrárna Počerady dostala před několika lety výjimku z emisních limitů proto, aby do termínů, které si provozovatel sám stanovil, znečišťování rtutí snížila. Žádost o návaznou výjimku o další dva roky je tedy absolutní drzost a bezohlednost k životnímu prostředí a zdraví lidí. Jedná se o klasickou salámovou metodu,“ namítá Jiří Koželouh z Hnutí DUHA.

Podle norem platných od roku 2021 nesmějí elektrárny vypouštět víc než sedm mikrogramů rtuti na metr krychlový spalin. Počerady podle měření z let 2021 a 2022 vypouštěly 15 až 17 mikrogramů. Výjimka jim povoluje až 28 mikrogramů a žádost o prodloužení je na rozmezí 22 až 26 mikrogramů.

Skupina Sev.en argumentuje tím, že požadovaná úleva nepřivodí žádné závažné znečištění že není v rozporu s ochranou životního prostředí. Svůj postoj firma opírá o pět let trvající a teprve nedávno ukončený spor, kdy ekologické organizace napadaly podobné úlevy pro druhou velkou Tykačovu elektrárnu ve Chvaleticích. U soudu ale ochránci životního prostředí nakonec prohráli.

Dalším argumentem Tykačova podniku je, že uhlí je potřeba jako flexibilní zdroj k vyvažování výroby z nevyzpytatelných solárních a větrných elektráren, jejich výroba elektřiny není konstantní a mění se podle přírodních podmínek. Provoz Počerad a Chvaletic je podle mluvčí Sev.en otázkou „energetické bezpečnosti naší země“.

Část vyrobené elektřiny se z Česka vyváží, loni to bylo skoro 12 procent výroby. Útlum některých nevyhovujících zdrojů by tím pádem podle ekologů energetickou bezpečnost státu nijak neohrozil a poškodil by leda výsledky skupiny Sev.en.

Reklama

Doporučované