Hlavní obsah

Nebezpečná a bezprecendentní. Pacienti odmítají úpravu zákona o úhradě léčebného konopí

Léčebné konopí.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Jako bezprecendentní hodnotí odborníci i pacienti návrh změny zákona, který by nově řešil hrazení léčebného konopí pojišťovnami. Hlasitě proto varují před přijetím nové úpravy, která by podle nich v Česku způsobila vážné problémy pacientům. Třeba i kvůli omezení, kolik gramů léčebného konopí by si mohli v lékárně vyzvednout.

Článek

Bylo by to vůbec poprvé, kdy by zákon stanovil úhradu léčebného konopí. A to v této podobě: pacienti by měli hrazených 90 procent ceny, přičemž ti starší 18 let by si mohli v lékárně vyzvednout maximálně 30 gramů měsíčně.

„To je samozřejmě dobře míněný pokus, ale veden špatně míněnými či vedenými argumenty,“ řekl Seznamu adiktolog a lékař Tomáš Zábranský.

Jako příklad toho, proč by nová úprava nevyhovala, Zábranský zmiňuje třeba příběh pacientky s těžkou formou roztroušené sklerózy. Ta denně užívá šest gramů léčebného konopí, aby vůbec mohla například ovládat invalidní vozík, na který je upoutaná. Jak už dříve Seznam informoval, žena v invalidním důchodu je odkázaná na nelegální zásoby, protože nemá finance na konopí z lékárny. To by ji při současné ceně vyšlo na desetitisíce měsíčně. I ostatní pacienti považují návrh změny zákona za nevyhovující právě kvůli limitu v množství.

Ředitelka pacientského spolku Hana Vágnerová uvedla, že „nesouhlasí s tím omezením na úhradu jenom 30 gramů, byť vychází z reálných čísel“. Tím naráží na situaci v praxi, tedy že pacienti odebírají poměrně malé množství konopí z lékárny. To je ale podle ní a dalších způsobeno tím, že je příliš drahé.

Proto společně s pacientským spolkem Kopac píší otevřenou výzvu všem poslancům, Ministerstvu zdravotnictví i Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. Chtějí, aby přestali pozměňovací návrh podporovat a došli k přijetí takové úpravy, která by byla flexibilnější než zákon. Tedy že by se mohla měnit rychleji podle potřeb ve zdravotnictví. Podporu jim vyjádřila i kapacita ve výzkumu léčebného konopí.

„S tím samozřejmě souhlasím, neb jako člen vedení tohoto spolku jsem to samozřejmě při zpracování také připomínkoval,” řekl vědec Lumír Hanuš vyučující na Hebrejské univerzitě.

Kritici návrhu si uvědomují, že podporovatele žene dobrý úmysl pomoci pacientům, provedení podle nich ale pokulhává.

Lékaři marihuanu předepisují například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Asi 90 procent všech pacientů má konopí předepsáno na chronickou neztišitelnou bolest, asi čtyři procenta kvůli roztroušené skleróze.

Loni bylo vydáno bylo 4800 gramů. Léčebné konopí mělo loni předepsáno průměrně 67 pacientů měsíčně, s průměrnou spotřebou 6,3 gramu.

Předepisovat marihuanu může podle ministerstva od začátku letošního roku 74 lékařů, většinou onkologové, neurologové, ortopedi, geriatři nebo psychiatři a odborníci na paliativní péči, vydává je podobný počet lékáren. Vydává se proti speciálně evidovanému elektronickému receptu.

Reklama

Související témata:

Doporučované