Hlavní obsah

Šest měsíců od legalizace marihuany v Kanadě stále převládá černý trh

Kvalita marihuany v legálních obchodech v Kanadě podle zákazníků neodpovídá kvalitě.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Kanada bojuje s dopady legalizace marihuany, ke které došlo loni v říjnu. Podle některých zákazníků zboží v legálních obchodech neodpovídá ceně a kvalitě. Nákupem marihuany na černém trhu navíc ušetří.

Článek

Už šest měsíců mohou Kanaďané legálně nakupovat i užívat marihuanu. Kanada se tak stala první zemí G7, která takový krok schválila.

Kanada ale nyní bojuje s dopady legalizace marihuany. Výrobci nejsou schopni čelit velké poptávce a legální obchody často zejí prázdnotou. Lidé se tak uchylují ke starým zvykům a nakupují konopí na černém trhu.

Nápor přišel zejména v prvních týdnech po zavedení legalizace. Sami prodejci tak museli odmítat potenciální zákazníky a ti začali marihuanu opět nakupovat nelegálně.

Zákazníci si také stěžují na kvalitu a cenu výrobků v legálních obchodech. Podle nich je marihuana příliš drahá a často velmi suchá. Naopak na černém trhu lidé ušetří, jeden gram marihuany od dealera může být levnější až o 36 procent, uvedla kanadská statistická agentura.

„Dokud bude tento cenový rozdíl existovat, bude pravděpodobně existovat černý trh – protože lidé půjdou na místo, kde se mohou dohodnout,” řekla serveru The Guardian Rosalie Wynochová, analytička výzkumné organizace C. D. Howe Institute. Analytička i její spolupracovníci se tak domnívají, že boj s černým trhem bude v Kanadě trvat ještě nejméně další dva roky.

Jedna z obyvatelek Halifaxu v Novém Skotsku Melissa také není spokojena s formou nabídky zboží v místních obchodech. „Nemůžete se podívat na to, co mají. Necítíte výrobek, “ uvedla Melissa pro The Guardian.

Takový systém však neplatí na všech místech. Například v provinciích jako je Ontario nebo Alberta legální obchody přistupují k prodeji marihuany velmi osobní cestou. Zákazník si může marihuanu vybrat z vystavených vzorků podle vůně nebo složení. Obsluha pak zákazníkovi pomůže s výběrem podle jeho požadavků.

„Raději chodím do legálních obchodů než k dealerům, protože v obchodech mají informace o marihuaně, kterou si chci koupit,” řekla Seznamu Bridget, jedna ze zákaznic žijících ve Vancouveru.

Kanada také tento rok vstoupí do nové etapy. Od října se začnou legálně prodávat také potraviny a nápoje obsahující marihuanu.

Reklama

Doporučované