Hlavní obsah

První země G7 plošně legalizuje marihuanu. V Kanadě bude k dispozici online, doručí ji pošta

Kanadské lékárny a obchody se připravují na legalizaci marihuany.Video: Zuzana Lachnitová, Jan Marek, Tereza Nováková, AP

 

Reklama

Prodejci v Kanadě se připravují na to, že od 17. října budou moci legálně prodávat konopí. V první den volného užívání drogy se má otevřít až stovka nových obchodů.

Článek

Kanadská vláda schválila letos v červnu zákon, který v zemi umožňuje legálně rekreačně užívat marihuanu. Plnoletí občané Kanady tak budou mít od 17. října například i možnost nosit u sebe až 30 gramů sušeného konopí.

Jednotlivé provincie měly na vytvoření nového trhu s drogou pro pokrytí potřeb rekreačních uživatelů více než 13 týdnů.

Podle agentury AP proto i některé z obchodů, které dosud fungovaly technicky vzato nezákonně, ukončují svůj chod, aby mohly znovu otevřít a využít nově zpřístupněnou cestu svobodného pěstování, prodeje a konzumace konopí.

„Brzy budeme mít k dispozici nový systém, který udrží marihuanu od našich dětí, a zabrání organizovaným zločincům, aby se obohacovali z jejího prodeje,” řekl k uzákonění drogy kanadský premiér Justin Trudeau.

Pro potraviny obsahující marihuanu však budou platit odlišná pravidla. Jejich zpřístupnění veřejnosti se plánuje až po prvním roce platnosti zákona – kvůli další potřebné legislativě.

„Jsem spokojený. Jsem rád, že lidi nebudou zavíráni za držení a nošení malého množství marihuany,” sdělil své dojmy z legalizace konopí majitel jednoho z obchodů Chris Clay agentuře AP.

Na rozdíl od Spojených států amerických, kde legálnost marihuany závisí na rozhodnutí jednotlivých států, a nemá tedy celoplošnou federální podporu, bude mít v Kanadě obchodování s touto lehkou drogou podporu státního bankovního systému a pošty. Zákazníci si tak budou moci konopí objednat i prostřednictvím internetových obchodů, které jim jejich zakoupené zboží doručí až domů.

„Nemám žádné pochybnosti o tom, že se vyskytnou problémy. Jak víte, jde o velkou změnu v zákonech této země, pravděpodobně o jednu z největších za několik posledních let, ale myslím, že jsme připraveni. Pravidla jsou připravená, legislativa prošla a regulace je správně nastavená,” uvedl ministr veřejné bezpečnosti Britské Kolumbie Mike Farnworth.

Kanada se se svým červnovým usnesením o legalizaci rekreačního užívání konopí stala první zemí ze skupiny G7, kde ke kroku v tomto rozsahu došlo.

Reklama

Doporučované