Hlavní obsah

Podle britských dětí je snazší sehnat marihuanu než alkohol. Přísné zákony selhaly, míní opozice

Britské děti lépe seženou marihuanu než alkohol.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Britští teenageři tvrdí, že sehnání marihuany není až tak složité. Podle britské opozice jsou zákony zastaralé. Místo toho, aby zamezily obchodu s drogami, přispívají ke zneužívání dětí organizovaným zločinem.

Článek

Podle britských dětí je jednodušší dostat se k marihuaně než k alkoholickým nápojům. O výsledcích nové studie, kterou vypracoval britský think tank Volteface, informoval britský deník The Independent.

Čtyřiačtyřicet procent šestnácti a sedmnáctiletých Britů a Britek, kteří už někdy v životě konopí užili, tvrdí, že bylo jednoduché ho sehnat. Oproti tomu u nezletilých, již někdy pili alkohol, uvedlo pouze 22 procent z nich, že nebylo těžké si ho obstarat.

Podle opozičního labouristického poslance Davida Lammyho se tak jedná o důkaz, že snahy zákonodárců vést „válku proti drogám” selhaly. Přísné regulace na alkohol spolu s bujícím černým trhem způsobují, že uspokojit poptávku po marihuaně je mnohem jednodušší, než tomu je u alkoholu. Kriminalizace marihuany se tak podle Lammyho zcela minula účinkem.

Bývalý ministr zdravotnictví Norman Lamb pak deníku The Independent řekl, že právě děti „platí cenu za zastaralé drogové zákony” v zemi. Výsledky studie totiž ukázaly, že zatímco počet dospělých prodejců marihuany ubývá, množství obvinění proti nezletilým dealerům za poslední čtyři roky stouplo o 26 procent.

Podle agentury Volteface to svědčí o narůstajícím zneužívání sociálně zranitelných dětí organizovaným zločinem.

Reklama

Doporučované