Hlavní obsah

Nebezpečné situace nevyhledávám, ale to neznamená, že se do nich občas nedostanu, říká dobrodruh Šťovíček

Cestovatel a dobrodruh Jan Šťovíček byl hostem pořadu Hrana Tomáše Vzorka.Video: Tomáš Vzorek

 

Reklama

„Když nebezpečí pomine, je z něj už jenom dobrá historka,“ říká dobrodruh Jan Šťovíček. Na Špicberkách jeho tábor v noci napadl lední medvěd, který vytáhl jednoho z členů expedice ze stanu a ostatní jej museli zahnat střelbou z pušek. Přesto tvrdí, že se nebezpečí vyhýbá a na hraně se moc často nepohybuje. O tom, že to ostatní vnímají jinak, svědčí úspěch jeho cestopisných knih, ty starší totiž v knihkupectvích dávno neseženete.

Článek

Jeho oblíbeným kontinentem je Afrika, kam se opakovaně vrací a projel ji napříč od severu k jihu. „Mě tam láká asi úplně všechno, příroda, zvířata, lidé, prostě obrovská rozmanitost. Navíc Afrika na severu je úplně jiná, než rovníková nebo ta na jihu,“ popisuje Jan Šťovíček. „Kolují historky, že vás tam okradou na každém kroku, že si musíte všechno hlídat a já jsem v Keni zapomněl kreditní kartu v bankomatu, někam jsme jeli a najednou nás pronásledoval muž na mopedu, tak jsme se mu snažili ujet a on mi vezl tu kartu,“ dodává s úsměvem.

K cestování se Jan Šťovíček dostal spíše náhodou. „Kdysi jsem prostě nasedl do staré Škodovky a jel do Řecka, to byl takový prvotní impuls. Později jsem cestoval s vodáckým oddílem, pak dělal i průvodce. Ale nikdy jsem asi nesnil o tom, že bych chtěl být cestovatelem,“ popisuje.

Jak dopadlo jeho setkání s ledním medvědem, kam se ještě chystá a o čem jsou jeho knihy – nejen na tyto otázky najdete odpovědi v rozhovoru ve videu u tohoto článku. Jan Šťovíček byl hostem pořadu Hrana Tomáše Vzorka.

Reklama

Doporučované