Hlavní obsah

Nebojte se chodit k lékaři, koronavirus kapacity nemocnic nenaplnil

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Lékaři pracovali do vyčerpání. Statistiky však ukazují, že nejhorší mají pravděpodobně za sebou a zdravotnictví epidemii zvládá.

Reklama

Další dobrá zpráva z výstupů statistiků - česká zdravotnická zařízení zvládají epidemii koronaviru s přehledem. Rezervy jsou i 90 %.

Článek

Hlavní je rozložit křivku nakažených v čase, jinak nápor nemocných zdravotnická zařízení nezvládnou. Jeden z nejčastějších argumentů pro zavádění omezení v posledních měsících. Držet si odstup, nosit roušky, nesetkávat se ve větším počtu. A povedlo se, Češi většinu pravidel proti šíření epidemie dodržovali.

Výsledkem je nepřetížené zdravotnictví, které má stále rezervy i na pacienty s jinými diagnózami než covid-19. V posledních týdnech navíc stabilně klesá jak počet hospitalizovaných osob s koronavirovou infekcí, tak i procento s těžkým průběhem nemoci. Za celou dobu nepřekročil jejich počet 450 hospitalizovaných.

Podle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky nemocnice ani zdaleka nebyly přetížené. Nejméně zbylo volných lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče a i ta mají necelou třetinu nevyužitou.

Následující graf ukazuje vytíženost zdravotnického systému - počet volných lůžek, který je rozdělený na pacienty s covid-19 a pro ty bez něj, dále také počet vytížených lékařů a sester nebo přístroje.

ECMO - Extrakorporální membránová oxygenace, známější pod pojmem „mimotělní podpora života“

IHD - Mimotělní oběh

CRRT - Mimotělní oběh

UPV - Umělá plicní ventilace

ASO - Oddělení anesteziologicko-resuscitační

JIP - Jednotka intenzivní péče

Jinde tak optimistická situace není. Nemocnice v New Yorku byly v druhé polovině března tak přehlcené, že pacienti podle deníku The New York Times umírali již v čekárnách. V té době byl denní nárůst nakažených i pět tisíc za jediný den. Lůžka na jednotkách intenzivní péče se tak brzy zaplnila, márnice musely kvůli překročení kapacit přejít na provizorní režim, kdy jim vypomáhaly například chladicí vozy.

O několik týdnů předtím byla nad hranicí svých možností i zdravotnická zařízení v italské Lombardii. Fotografie a videa vyčerpaných lékařů a sestřiček obletěly svět stejně jako záběry převozu mrtvých do oblastí, kde situace nebyla tak vážná.

Kritická byla situace i ve španělském Madridu. Pacienti leželi s dýchacími maskami na zemi chodeb, nemocnice nebyly schopné přijímat další nakažené. Urgentní příjmy hlásily třikrát více lidí, než byla jejich kapacita.

V Indii je dokonce situace natolik vážná, že v nemocnici v Bombaji více nakažených sdílí jedno lůžko. V zemi se zatím nakazilo novým koronavirem téměř 300 tisíc lidí a více než 8 tisíc nemoci podlehlo.

Reklama

Související témata:

Doporučované