Hlavní obsah

Nečekaný odchod náměstka Steinera, britští poslanci odmítli předčasné volby a čtyři obvinění kvůli možnému zanedbání péče

Polední zprávy 5. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:42 Nečekaný odchod náměstka Steinera

Konec náměstka ředitele Leo Steinera na Státním fondu životního prostředí. Z postu odešel po dohodě s vedením fondu o prázdninách, a to poměrně narychlo. Důvody rozebíráme s reportérem Seznamu Radkem Nohlem.

„V roce 2012 působil na Regionálním operačním programu Severozápad, kde začal upozorňovat na machinace s evropskými dotacemi. Kraj na něj podal trestní oznámení, které mimochodem připravovala současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová,” říká Radek Nohl.

4:04 Budou maturity z matematiky?

Pro některé noční můra, pro jiné nejoblíbenější předmět. Řeč je o matematice. Ministerstvo školství nejdříve prosazovalo, aby z ní studenti povinně skládali maturitu. Potom otočilo – chce ještě počkat a nejdřív zlepšit výuku. Proti sobě si ale poštvalo některé ředitele i zástupce průmyslu. Jak spor dopadne? O tom se nejspíš rozhodne až ve Sněmovně.

6:19 20 mrtvých po hurikánu Dorian

Počet obětí hurikánu Dorian roste. Bahamy hlásí 20 mrtvých, počet se ale bude zřejmě ještě zvyšovat. Akutní pomoc nezbytnou k přežití potřebuje teď na dvou ostrovech Abaco a Grand Bahama asi 70 tisíc lidí. OSN pro základní potřeby, tedy vodu, jídlo a ubytování, uvolnila jeden milion dolarů. Hurikán momentálně opět zesílil na třetí stupeň, v současné době se nachází u východního pobřeží států Georgie a Jižní Karolíny.

6:50 Britští poslanci odmítli předčasné volby

Poslanci dolní komory britského parlamentu večer odmítli návrh premiéra Borise Johnsona na uspořádání předčasných voleb. Pro jejich vypsání potřeboval předseda vlády souhlas dvou třetin poslanců, tolik ale nezískal. Opoziční labouristé se hlasování zdrželi. Více teď už s naším šéfkomentátorem a také expertem na Spojené království Jiřím Hoškem.

„Je to pro Borise Johnsona tvrdý políček. Myslím si, že situaci podcenil. Členská základna konzervativců bude reagovat nelibě. Co může Johnson udělat, je jet do Bruselu a vyjednávat lepší podmínky,” komentuje Jiří Hošek. „Je dnes velmi nepravděpodobné, že by brexit opravdu nastal 31. října.”

10:21 Únik plynu v centru Prahy

Únik plynu a preventivní zásah bezpečnostních složek – tak vypadalo dopoledne v centru Prahy. Na Jungmannově náměstí unikal plyn z výkopu. Policisté místo uzavřeli v okruhu zhruba 100 metrů. Hasiči následně uzavřeli vstupy do stanice metra Můstek, kde měřili, jestli po úniku nehrozí nebezpečí. Preventivně pak evakuovali 15 lidí z přilehlé nákupní pasáže Adria.

10:46 4 obvinění kvůli možnému zanedbání péče

Čtyři obvinění v případu chlapce, který v roce 2017 podstoupil v Pardubické nemocnici operaci mandlí a po následných komplikacích upadl do takzvaného bdělého kómatu. Mezi obviněnými jsou tři fyzické a jedna právnická osoba. Uvedla to Česká televize. Rodina žádá 22 milionů korun odškodného. Po odvysílání dokumentu, který celou kauzu odstartoval, rezignoval náměstek léčebné péče Pardubické nemocnice, který měl daný den službu.

11:16 10,5 milionu Kč na pomoc rodinám vojáků

Téměř 10,5 milionu korun – takový je stav účtu Vojenského fondu solidarity ke konci července letošního roku. Finanční dary směřují na pomoc vojákům a vojákyním, jejich dětem nebo rodinám, které se ocitly v tíživé životní situaci. Fond třeba pořádá fotografickou soutěž – nejlepší snímky se dostanou do kalendáře – nebo dává pravidelným dárcům pamětní odznáček, který má i motivovat nové dárce.

12:23 Soud: Rodina předaná Stasi odškodnění nedostane

Cesta čtyřčlenné rodiny z východního Německa za svobodou skončila hned pár kilometrů za hranicemi Československa. Rodina Simonových se z následků věznění a umístění dětí do dětského domova už nikdy nevzpamatovala. U českých soudů teď usiluje o rehabilitaci.

14:32 Čína má problém s českými umělci

Hudební soubor Guarneri Trio Prague v Číně nezahraje. Země zamítla jeho turné na svém území – čínské straně podle České televize vadí slovo „Praha“ v názvu souboru. Proč – to už rozebereme s Kateřinou Procházkovou z projektu Synopsis.

„Čína má problém s Magistrátem hlavního města Prahy. Ať už je to vyvěšování tibetské vlajky nebo vyjednávání mezi Prahou a Pekingem a sporným článkem v dohodě. Zatím je to na kulturním poli, ale bude to nejspíš postupovat dál,” vysvětluje Procházková: „Je to Česká filharmonie, ale třeba aktuálně výstava Alfonse Muchy, na kterou nejsou reakce pozitivní, protože je do ní zapojená Galerie města Prahy. Na některých materiálech i název Praha vypustili,” dodává.

17:38 Úplatek od ministerstva zahraničí USA?

Úplatek od amerického ministerstva zahraničí? To podle Financial Times nabídlo miliony dolarů kapitánovi íránského tankeru, který je předmětem diplomatické roztržky mezi Íránem a Západem. Loď v červenci u Gibraltaru zadrželo britské námořnictvo kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie. To nedovolují sankce Evropské unie. Íránský tanker Gibraltar opustil 15. srpna poté, co Teherán slíbil, že ropa na palubě nebude prodána do Sýrie.

19:22 Vlaková nehoda v Japonsku: 35 zraněných

Nejméně 35 zraněných zůstává po vlakové nehodě v japonské Jokohamě. Po poledni místního času srazil vlak nedaleko Tokia nákladní auto na železničním přejezdu.

20:30 Sport

23:32 Předpověď počasí

Reklama

Doporučované