Hlavní obsah

Necelá polovina Němců se chce chránit rouškou i po skončení pandemie

Foto: Profimedia.cz

Značka požadující nošení roušek v okolí Braniborské brány v Berlíně.

Reklama

Nejčastěji se k nošení roušek i po skončení koronavirové pandemie hlásí voliči sociálních demokratů a Zelených, proti jsou naopak stoupenci pravicově populistické AfD a liberální FDP.

Článek

Téměř polovina obyvatel Německa chce i po pandemii covidu-19 nosit roušku chránící před nakažlivými nemocemi. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu institutu Civey pro regionální deník Augsburger Allgemeine.

Pro nošení ochrany dýchacích cest i po nynější pandemii se vyslovilo 44,7 procenta dotázaných, zatímco 41,9 procenta by nejraději tuto ochrannou pomůcku navždy odložilo. Zbytek respondentů na otázku neměl jasnou odpověď.

Díky opatřením proti covidu-19 jako nošení roušek, dodržování rozestupů nebo časté mytí rukou klesl i počet případů jiných infekčních nemocí. Ústup byl zaznamenán hlavně u těch nakažlivých chorob, které se stejně jako koronavirus přenášejí kapénkami. V minulém roce se například vyskytla jen třetina případů nákazy norovirem než v roce 2019 a chřipková sezona 2020/2021 se téměř nekonala. Už v roce 2020 chřipková sezona předčasně skončila, což experti přičítají opatřením proti covidu-19.

Levice pro roušky, nacionalisté a liberálové proti

V postoji k nošení roušek jsou v Německu rozdíly mezi stoupenci jednotlivých politických stran. Osm z deseti voličů pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) a dvě třetiny přívrženců liberální FDP se chtějí roušek zbavit. Voliči sociálních demokratů (SPD) a Zelených to vidí jinak. „Rouškaři“ jsou mezi nimi v těsné většině. Tito lidé chtějí pokrývku úst a nosu nasadit například v chřipkové sezoně.

Svou roli tu hraje i věk. Například mezi respondenty staršími 65 let bylo podle průzkumu Civey 54,1 procenta pro roušky i po pandemii. Ve věkové skupině 18 až 29 let bylo naopak 50,5 procenta proti tomu, aby se i v budoucnu roušky staly součástí všedního dne. Rozdíly jsou i mezi pohlavími. Zatímco roušku i po pandemii vnímá pozitivně 41,2 procenta mužů, mezi ženami činí podpora ochrany 48,2 procenta. Mezi muži běžné nošení roušek i po pandemii vysloveně odmítá 46,7 procenta mužů a 37,3 procenta žen.

Reklama

Související témata:

Doporučované