Hlavní obsah

Nečesaný byl zproštěn obžaloby. Pomohlo mu, že pachatel oběť těžce zranil

Lukáš Nečesaný byl zproštěn obžaloby. Podívejte se na reportáž Seznam Zpráv!

 

Reklama

Padl rozsudek v případu, kdy pachatel opakovaně udeřil do hlavy polenem kadeřnici v Hořicích a ukradl jí několik tisíc korun.

Článek

Senát hradeckého krajského soudu zprostil viny Lukáše Nečesaného obžalovaného z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích na Jičínsku v roce 2013.

Při útoku pachatel kadeřnici opakovaně udeřil do hlavy polenem a ukradl jí několik tisíc korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři.

Verdikt vynesl nad Nečesaným senát v novém složení, když se k soudu případ už počtvrté po několika zásazích Nejvyššího soudu vrátil.

Je těžké ho zprostit viny, když ho poznala napadená. Ale je těžké ho odsoudit, když víme, že po útoku trpěla amnézií a nevíme, zda je to poznání skutečně produktem její paměti, řekl soud.

Je těžké ho zprostit, když ho usvědčují pachové stopy. Je těžké ho odsoudit, když s těmi stopami mohlo být manipulováno, uvedl také.

Rozsudek sleduje u soudu reportér Seznam Zpráv Hanuš Hanslík.

Vina musí být prokázána bez jakékoli pochybnosti, dodal soudce.

Podle státní zástupkyně, která navrhla pro obžalovaného 13 let vězení,  bylo důkazů proti Lukáši Nečesanému nyní víc než na počátku líčení před čtyřmi lety. Nečesaného obhájci zastávají opačný názor a navrhovali, aby byl jejich mandant v plném rozsahu obžaloby zproštěn.

Hradecký krajský soud se případem zabýval už počtvrté.

Původní senát hradeckého soudu poslal Nečesaného v lednu 2014 do vězení na 16 let, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Napodruhé stejný soudce znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud potom v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Znovu pak krajský soud uznal Nečesaného vinným v dubnu 2016 a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil a následně bylo oznámeno, že předchozí rozsudek Nejvyšší soud zrušil.

Soud během opakovaného líčení znovu vyslechl napadenou kadeřnici, jež už podruhé v jednací síni označila za útočníka Nečesaného. Podle obžaloby jde o přímý důkaz, soud však podle verdiktu bere její výpověď s odstupem.

"Nechceme zpochybňovat věrohodnost napadené. Nepůsobila na soud dojmem, že by si chtěla něco vymyslet. Ale je třeba mít na paměti, že utrpěla vážné zranění. Celou událost popisovala v různých okamžicích rozdílně. Podle znalců jsou u ní v důsledku zranění paměťové schopnosti narušené," uvedl soud.

Soud vyslechl i kriminalistu, který vedl vyšetřování. Jeho bývalá milenka jej nařkla, že se jí svěřil, že Nečesaný je nevinný a vyšetřovatel manipuloval s důkazy v jeho neprospěch. Policista nařčení odmítl.

Reklama

Doporučované