Hlavní obsah

Nechceme válku. Pokud zaútočíte, bude to váš konec, varuje Izrael Hamás

 

Reklama

Všichni předchozí ministři obrany nám vyhrožovali a všichni zemřeli, vzkázal Hamás do Jeruzaléma.

Článek

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman uvedl, že nechce další válku mezi Izraelem a Palestinci. Pokud ale militantní křídlo Hamásu zaútočí, "bude to jejich poslední konfrontace, protože je zcela zničíme."

"Jako ministr obrany bych chtěl objasnit, že nemáme zájem na rozpoutání války s našimi sousedy z Pásma Gazy, Západního břehu, Libanonu nebo Sýrie," uvedl ministr obrany v rozhovoru s palestinským deníkem al-Quds. Obyčejní Palestinci v Pásmu Gazy kontrolovaném stranou Hamás i na Západním břehu, který řídí palestinská samospráva, musí podle něj nabádat militanty z Hamásu, aby "zastavili svou šílenou politiku".

"V Gaze, stejně jako v Íránu, chtějí zničit Izrael. Pokud vyvolají další válku, bude pro ně válkou poslední. Chtěl bych to ještě jednou zdůraznit: Bude to jejich poslední konfrontace, protože je zcela zničíme," dodal Lieberman.

Vyhrožovali a všichni zemřeli

Na výhrůžku izraelského ministra obrany okamžitě zareagoval představitel Hamásu Fathi Hamad v íránské Press TV. "Všichni předchozí ministři obrany nám vyhrožovali a všichni zemřeli. Posledním z nich byl Peres (pozn. red. bývalý premiér Izraele Šimon Peres), který odpočívá v hrobkách pekla. Rozhodně se nebojíme a toto je jasná zpráva Liebermanovi z Gazy," uvedl Hamad.

Strana Hamás vyhrála volby v Pásmu Gazy v roce 2006. Po boji se soupeřícím Fatahem ovládla celé území v červnu 2007. Od té doby se mezi Izraelem a Gazou odehrály čtyři krátké, ale krvavé konflikty. Lokální volby, které se v Pásmu Gazy a na Západním břehu měly konat 8. října, byly zrušeny kvůli neshodám mezi Hamásem a Fatahem.

Reklama

Související témata:

Doporučované