Hlavní obsah

„Nechtěl jsem násilí.“ Exprezident se omluvil afghánskému lidu za svůj útěk

Foto: Profimedia.cz

Bývalý afghánský prezident Ašraf Ghaní (ilustrační snímek).

Reklama

Ghaní opustil Afghánistán 15. srpna, kdy bylo jasné, že Tálibán obsadí hlavní město Kábul.

Článek

Bývalý afghánský prezident Ašraf Ghaní se omluvil afghánskému lidu za svůj úprk ze země a popřel, že do Spojených arabských emirátů odcestoval s miliony amerických dolarů.

„Odchod z Kábulu byl nejtěžším rozhodnutím mého života,“ řekl podle BBC bývalý afghánský prezident Ašraf Ghaní a dodal, že tak učinil, aby „zachránil Kábul a jeho šest milionů obyvatel“. Ghaní opustil Afghánistán 15. srpna v momentě, kdy bylo nevyhnutelné, že bojovníci Tálibánu obsadí hlavní město Kábul. Dodal, že „neměl v úmyslu opustit svůj lid, ale byla to jediná možnost“.

V prohlášení sdíleném na Twitteru afghánský exprezident uvedl, že neměl jinou možnost než opustit zemi, pokud se chtěl vyhnout rozsáhlému násilí. „Odjel jsem na základě doporučení ochranky. Ta mi poradila, že by v případě, kdybych zůstal, hrozilo rozpoutání stejných pouličních bojů, jakými město trpělo během občanské války v 90. letech,“ napsal a dodal, že ho mrzí, že „to nemohlo skončit jinak“.

Dvaasedmdesátiletý bývalý prezident se dle svých slov po dobu 20 let snažil pomoci Afghánistánu stát se „demokratickým, prosperujícím a suverénním státem“. Ghaní opět popřel nepodložená obvinění, že do Spojených arabských emirátů odcestoval s přibližně 169 miliony amerických dolarů (3,6 miliardy Kč). Dokonce prohlásil, že je připraven podstoupit nezávislé vyšetřování, aby se prokázala jeho nevina.

„Korupce je mor, který ochromuje naši zemi už desítky let. Boj proti ní byl hlavním bodem mého prezidentského úsilí,“ uvedl Ghaní a dodal, že s manželkou „s osobními financemi svědomitě hospodaří“.

Ghaní, který je v současné době v Abú Zabí, vyjádřil lítost nad tím, že ani on nedokázal ve válkou zmítané zemi nastolit mír a prosperitu. „S hlubokou lítostí konstatuji, že moje vlastní kapitola skončila podobnou tragédií jako u mých předchůdců. Omlouvám se afghánskému lidu, že jsem nedokázal zařídit, aby skončila jinak,“ napsal Ghaní.

Prohlášení podle agentury Reuters do značné míry kopíruje obsah zprávy, kterou Ghaní zaslal ze Spojených arabských emirátů bezprostředně po svém odchodu z Afghánistánu. Ta tehdy vyvolala hořkou kritiku ze strany bývalých spojenců, kteří ho obvinili ze zrady.

Ghaní již v minulosti uvedl, že byl „donucen opustit Afghánistán svým bezpečnostním týmem“, protože existovala reálná šance, že bude zajat a zabit. Tálibán jej podle prohlášení po vstupu do prezidentského paláce v Kábulu intenzivně hledal „od místnosti k místnosti“.

Začátkem tohoto týdne hnutí Tálibán, které převzalo kontrolu nad Afghánistánem před více než třemi týdny, oznámilo vytvoření prozatímní vlády, v níž budou vládnout výhradně muži. A to navzdory slibům Tálibánu, že vytvoří inkluzivní vládu a bude vládnout umírněnější formou islámu než mezi lety 1996 a 2001, kdy bylo islamistické hnutí v zemi naposledy u moci.

Ženy si tehdy musely venku zahalovat obličej, za drobné prohřešky byly podle AP udělovány přísné tresty. Mnoho Afghánců, zejména žen, se obává omezení práv, která v posledních dvou desetiletích získali.

Ve středu desítky žen v Kábulu a severovýchodní afghánské provincii Badachšán proti novému kabinetu protestovaly s tím, že vládu bez ministryň nepřijmou. Podle CNN bojovníci Tálibánu ženský protest rozehnali, proti demonstrantkám použili biče a hole. Na videozáznamech je vidět, jak ženy skandují: „Ať žijí ženy Afghánistánu.“

Šlo o již několikátý protest za ženská práva v několika posledních dnech. Ten předchozí speciální jednotky Tálibánu v sobotu ukončily střelbou do vzduchu. Podle BBC se skupina žen snažila projít k prezidentskému paláci. Tam na ně Tálibán zaútočil slzným plynem a pepřovým sprejem.

Fotogalerie: Střípky z války v Afghánistánu

+22

Reklama

Doporučované