Hlavní obsah

„Zachovali se neuctivě“. Tálibán zatkl muže, co rozháněli protest žen

Foto: Profimedia.cz

Tálibán má pod kontrolou letiště v Kábulu, kde Američané zanechali spoustu vojenské techniky (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Speciální jednotky Tálibánu v sobotu střelbou do vzduchu náhle ukončily protestní pochod afghánských žen. Tálibán následně zatkl čtyři muže, kteří napadli protestující a mířili zbraní na přítomné novináře.

Článek

Šlo o zatím poslední z několika protestů za práva žen, které se v Afghánistánu v posledních dnech konaly, zejména ve městech Kábul a Herát. Ženy protestovaly zejména za právo svobodně pracovat a zapojit se do chodu státu, případně přímo do vlády.

Tálibán tvrdí, že složení své vlády oznámí v nejbližších dnech. Přestože je její podoba nejasná, Tálibán již dříve uvedl, že ženy se na vládě podílet mohou, nemohou však zastávat ministerské funkce.

Podle BBC se skupina žen snažila projít k prezidentskému paláci. Tam na ně Tálibán zaútočil slzným plynem a pepřovým sprejem. Tálibán však tvrdí, že se protest vymkl kontrole, uvádí afghánský web Tolo.

Tálibán zatkl čtyři muže, chovali se prý neslušně k ženám

Policejní sbor, který v Kábulu hnutí Tálibán ustavilo, zatklo během protestů čtyři muže, kteří několik protestujících udeřili a mířili zbraní na novináře serveru Al-Arabija. Sociální sítě zaplavily fotky jedné z žen, která se demonstrace zúčastnila, se zkrvaveným obličejem. Čtyři muži měli zároveň donutit novináře, aby si lehli na zem pod pohrůžkou zabití. Jednoho z novinářů měli uhodit.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid uvedl, že Tálibán muže nechal zatknout. „Byli to muži z kontrolního stanoviště. Zachovali se neuctivě nejen k ženám na protestu, ale také k novinářům. Policisté z našich speciálních jednotek dostali situaci pod kontrolu,“ řekl Mudžáhid pro server The Guardian. Odmítl ale, že by ženy měly právo se svobodně vrátit do ulic k dalším protestům.

„Není čas protestovat i s ohledem na to, že vláda Tálibánu je nová a kanceláře jsou zavřené. Jsme v období nejistoty i s ohledem na výbuchy na kábulském letišti,“ řekl mluvčí Tálibánu. „Všichni musíme být trpěliví a počkat, než se stanoví vláda a upevní své postavení. Pak mohou přijít se svými požadavky,“ řekl Mudžáhid.

Nešlo o první pochod

Pochod žen v Kábulu, druhý za poslední dny, přitom podle agentury AP začal pokojně. Protestující ženy položily před afghánským ministerstvem obrany věnec na počest afghánských vojáků, kteří padli v boji proti Tálibánu, a poté se vydaly na pochod k prezidentskému paláci.

„Jsme tu, abychom v Afghánistánu získaly lidská práva. Miluji svou zemi. Vždycky tu budu,“ řekla dvacetiletá protestující Maryam Naibyová pro AP.

Zástupci hnutí Tálibán se poté s demonstrantkami setkali a ptali se jich, co od demonstrace očekávají. Čtyřiadvacetiletá studentka univerzity Sudaba Kabiriová podle AP tálibáncům odvětila, že islámský prorok dal ženám práva a ony chtějí svá práva naplnit. „Představitel Tálibánu slíbil, že ženy svá práva dostanou, ženy však zůstávaly skeptické,“ píše AP.

Když protest dorazil k prezidentskému paláci, vběhla do davu desítka příslušníků speciálních jednotek Tálibánu, kteří začali střílet do vzduchu. Účastníci demonstrace se poté rozprchli. Podle Kabiriové Tálibán použil proti davu také slzný plyn.

Bojovníci Tálibánu v srpnu obsadili většinu Afghánistánu, kontrolu nad zemí hnutí získalo po odchodu posledních amerických jednotek – téměř 20 let poté, co bylo svrženo. Návrat islamistického hnutí k moci přiměl mnoho Afghánců k útěku, místní lidé se obávají odvety ze strany bojovníků i návratu represí, které Tálibán zavedl, když zemi naposledy ovládal.

Tálibán slíbil vytvoření inkluzivního kabinetu a umírněnější formu islámské vlády, než když zemi naposledy vládl mezi lety 1996 a 2001. Ženy si tehdy musely venku zahalovat obličej, za drobné prohřešky byly podle AP udělovány přísné tresty. Mnoho Afghánců, zejména žen, se obává omezení práv, která v posledních dvou desetiletích získali.

„Když před pětadvaceti lety přišel Tálibán, bránili mi chodit do školy. Po pěti letech jejich vlády jsem 25 let studovala a tvrdě pracovala. V zájmu naší lepší budoucnosti to (omezení práv - pozn. red.) nedopustíme,“ řekla novinářka Azita Nazimiová pro web Tolo.

V sobotu brzy ráno nečekaně navštívil Kábul šéf pákistánské špionážní agentury ISI generál Faiz Hameed. Západní mocnosti ISI obviňují z podpory Tálibánu, což Pákistán popírá.

Podle AP nebylo bezprostředně jasné, co Hameed chtěl vedení Tálibánu sdělit. Jeden z vysoce postavených představitelů Tálibánu ale řekl agentuře Reuters, že by mohl islamistickému hnutí pomoci s reorganizací afghánské armády.

Střety mezitím pokračují v údolí Pandžšír, které leží severně od Kábulu. Tálibánu se zatím nedaří získat nad oblastí plnou kontrolu, přestože hnutí tvrdí, že ovládlo další dva okresy a míří do centra provincie. Mluvčí Afghánské fronty národního odporu (NRF) naopak uvedl, že pokračují těžké boje a tisíce tálibánců byly obklíčeny.

Údolí Pandžšír, kde žije 150 000 až 200 000 lidí, bylo centrem odboje nejen během předchozího období vlády Tálibánu, ale i v době, kdy Afghánistán v 80. letech 20. století okupoval Sovětský svaz.

Reklama

Související témata:

Doporučované