Hlavní obsah

„Město je v rozkladu“. Násilí při hurikánu se Američané bojí víc než živlu

Foto: Profimedia.cz

Fotografie po hurikánu Ida v louisianském městě Grand Isle.

Reklama

Zvýšená kriminalita ve dnech po hurikánech je jedním z hlavních důvodů, proč se pár dní poté začali evakuovat i ti, kteří doposud v New Orleans zůstávali, píše dopisovatelka Seznam Zpráv z USA.

Článek

Jih a severovýchod Spojených států už týden bojuje s následky hurikánu Ida, páté nejsilnější bouře v historii USA, která zabila v Louisianě, Mississippi a Alabamě nejméně 13 lidí. Severovýchod hlásí 48 obětí. V pátek odpoledne navštívil zasažené oblasti v Louisianě americký prezident Joe Biden. V emotivním projevu obyvatelům slíbil, že všichni zasažení hurikánem dostanou federální finanční pomoc, a vyzval pojišťovny, aby postiženým zaplatily, co si zaslouží. Zdůraznil také, že důležité bude v následujících týdnech a měsících provést opravy infrastruktury mnohem kvalitněji, než jak se to po bouřích dělo doposud.

„Všude jsou slyšet sirény a do toho hučení generátorů z okolních domů. Před obchody jsou dlouhé fronty, totéž před benzínkami,“ píše mi z předměstí New Orleans kamarádka Yasemin Karakurtová. Když se koncem minulého týdne rozhodovala, jestli se se dvěma malými dětmi kvůli blížícímu se hurikánu Ida bude evakuovat, převážila vidina toho, že se bouře přežene a do několika dní bude zase dobře. Za 15 let života na jihu Louisiany už zažila mnoho hurikánů, neevakuovala se nikdy. I teď se připravila - nakoupila barely s vodou, zásobila se jídlem a svíčkami a přizvala k sobě ještě další rodinu. „Celý nedělní večer foukal silný vítr a venku to hučelo, jako kdyby měl projíždět vlak,“ popisuje čtyřicetiletá Yasemin.

Hurikán Ida udeřil na pobřeží Louisiany na den přesně 16 let po hurikánu Katrina. Podle dosavadních údajů byl druhým nejničivějším v historii státu - horší byla právě Katrina v roce 2005. I přestože předpovědi varovaly, jak silná Ida bude, mnoho obyvatel New Orleans i okolních měst zůstalo doma.

V pondělí ráno už bylo jasné, že Ida nebude stejná jako Katrina. Systém hrází vybudovaný v posledních 10 letech zvednuté hladiny řeky Mississippi i okolních jezer udržel a záplavy byly jen lokální v místech, kudy se voda valí při každém větším dešti. Celé město se ale ponořilo do tmy. Na milion lidí bylo bez elektřiny a přestala téct voda. „Nevycházejte z domovů, vyjíždět do ulic je teď extrémně nebezpečné,“ vzkazovala opakovaně v médiích starostka New Orleans LaToya Cantrellová a varovala také ty, kteří by chtěli situace zneužít a začít rabovat. Město vyhlásilo z obav před nekontrolovaným násilím zákaz vycházení mezi osmou večerní a šestou ranní. Podle informací místního tisku policie zatkla za rabování ve městě nejméně čtyřicet lidí.

Zvýšená kriminalita ve dnech po hurikánech je jedním z vedlejších efektů a hlavních důvodů, proč se pár dní poté začali evakuovat i ti, kteří doposud v New Orleans zůstávali. „Nahání mi to tu strach, nevidíme policii ani vojáky, člověk občas slyší střelbu. Je neuvěřitelné, v jakém rozkladu naše město je,“ svěřuje se Yasemin, která nakonec ve středu, kdy už z médií věděla, že potrvá nejméně 3 týdny, než se dodávka elektrické energie obnoví, rozhodla odjet na Floridu.

„Nemohli jsme sehnat žádné ubytování předem, protože nám nefungoval internet, takže jsme vyjeli naslepo. Po jedenácti hodinách jsme konečně dorazili do města Tallahassee na Floridě a ubytovali se v motelu. Cesta tam normálně trvá polovinu té doby. Všude byla zácpa a hodiny nám trvalo najít benzínovou stanici, kde měli benzín,“ řekla Yasemin. Nejhorší podle ní bylo vidět stovky lidí podél silnic, jak mávají na projíždějící a snaží se je zastavit. Pomoci v odlehlých louisianských oblastech podle ní bylo zoufale málo. Mezitím ujela autem s dcerou a synem dalších 7 hodin k příbuzným jižněji na Floridu, kde teď zůstanou až do doby, kdy bude bezpečné se vrátit. Škody kromě zbořeného dřevěného plotu její rodina nemá, zato ale přemýšlí, co bude se vzděláním sedmiletého syna. Po pár týdnech ve škole teď budou podle odhadů louisianské děti zhruba měsíc bez výuky.

Po celém státě mezitím různé organizace během týdne otevřely zásobovací centra, kam si lidé mohou přijet doplnit zásoby jídla, pitné vody, ledu a plachet. Stát zároveň ihned rozjel program pomoci pro ty, kteří mají škody na domech a potřebují poničené střechy nechat provizorně zakrýt. Podle agentury AP způsobila Ida škodu ve výši nejméně 50 miliard dolarů. Federální agentura pro řešení krizových situací do oblasti vyslala 3600 zaměstnanců, připravila přes 3,4 milionu porcí jídla, miliony litrů pitné vody, stovky generátorů a přes 30 000 kusů plachet. Přesto zaznívají skrz sociální sítě nespokojené hlasy obyvatel.

Na předměstí Arabi ve východní části New Orleansu žije i Češka Zuzana, která si nepřeje uvést celé jméno. Bydlí v oblasti, která byla před 16 lety po protržených hrázích kompletně pod vodou. Když poprvé uslyšela, že Ida míří přímo na město, dlouho se nerozhodovala a hledala místo, kam se svými třemi syny odjet.

Hurikán Zuzana prožila v bezpečí u známé v sousední Alabamě: „Vždy, když se na nás žene hurikán 3. nebo dokonce 4. kategorie, jsem předem rozhodnutá odjet. I kdybych už nenašla ubytování, v takových bouřích nemá cenu s dětmi v odříznutém městě zůstat. V nejhorším případě bychom přespali v autě. Naštěstí nás k sobě vzala jiná Češka, známá, se kterou jsem se potkala jen dvakrát v životě,“ říká s vděčností v hlase Zuzana. Její manžel Tom provozuje v okolí New Orleans 4 benzínové stanice. Většina majitelů restaurací, obchodů a dalších majitelů byznysů při každé bouři trne, co se stane s jejich živobytím, a kvůli tomu, aby případně mohli hned odklízet škody, s evakuací otálejí. „Jednu benzínku zaplavila voda, další tři mu rozkradli místní,“ popisuje Zuzana. S pár zaměstnanci, kteří v oblasti zůstali a neevakuovali se, se teď její manžel snaží pomáhat těm, kteří benzín zoufale potřebují - nejen proto, aby mohli odjet, ale také pro provoz generátorů. Čekací doba ve frontách je po celé oblasti 2 až 4 hodiny, lidé jsou nervózní a ozbrojení. V pátek odpoledne místního času zemřel na jedné z benzínových stanic v neworleanské čtvrti Metairie muž poté, co na něj jiný čekající vystřelil.

Po víkendu má Zuzana v plánu se se svými třemi kluky vrátit zpět. Podle zpráv z domova se už v její čtvrti energetické firmě Entergy začíná dařit opravovat transformátory a pověstná červená mapa města, značící naprostý výpadek, se pomalu začíná zelenat. Zuzana počítá s tím, že si bude muset nakoupit potraviny na další zhruba dva týdny a být připravená ve městě bez fungujících obchodů a škol vydržet: „Co nás nezabije, to nás posílí. Snažím se i přesto všechno myslet pozitivně. Hlavně, že se nám nikomu nic nestalo.“

Reklama

Související témata:

Doporučované