Hlavní obsah

Vyšetřovací spisy k 11. září mají být odtajněny. Biden podepsal výnos

Foto: Profimedia.cz

Ground Zero - místo, kde před 20 lety stál komplex Světového obchodního centra.

Reklama

Americký prezident Joe Biden v pátek podepsal výnos, jehož cílem je odtajnění vyšetřovacích spisů k útokům z 11. září 2001. K tomu by mělo dojít během následujících šesti měsíců.

Článek

„Když jsem kandidoval na prezidenta, zavázal jsem se zajistit transparentnost ohledně odtajnění dokumentů o teroristických útocích na Spojené státy z 11. září roku 2001. Zatímco se blížíme ke 20. výročí onoho tragického dne, ctím tento závazek,“ stojí v Bidenově vyjádření o podpisu výkonného nařízení.

Dekret nařizuje ministerstvu spravedlnosti a všem příslušným úřadům, aby nechaly posoudit odtajnění dokumentů spjatých s vyšetřováním 11. září. Ministerstvo má následně dokumenty zveřejnit během příštího půl roku.

Pro některé rodiny obětí jde o citlivé téma, podotkla agentura AFP. Pozůstalí již například zahájili soudní bitvu proti Saúdské Arábii a dalším státům, které viní ze spoluviny na atentátech. Během procesu se americké vlády dovolávaly odtajnění státního tajemství, které znemožnilo zveřejnění některých dokumentů.

Saúdská vláda jakékoliv spojení s útoky odmítá, některé již zveřejněné dokumenty ale ukázaly na určité vazby se zemí. Několik únosců letadel mělo být saúdské národnosti, stejně jako samotný Usáma bin Ládin, jehož teroristická organizace al-Káida za útoky stála. Prvním dvěma únoscům, kteří do USA dorazili, měl pomáhat člověk s vazbami na vládu Saúdské Arábie.

Výnos je tak významným momentem v roční hádce mezi vládou a rodinami o tom, jaké utajované informace o přípravách útoků by mohly být zveřejněny. Tento konflikt výrazně vyplul na světlo třeba minulý měsíc, kdy mnoho pozůstalých, přeživších a záchranářů vystoupilo proti Bidenově účasti na vzpomínkových akcích k 11. září, pokud by dokumenty zůstaly utajeny.

„11. září bude prvním testem a svět se bude dívat. Těšíme se na osobní poděkování prezidentu Bidenovi, až se k nám příští týden připojí v Ground Zero na počest těch, kteří před 20 lety zemřeli nebo byli zraněni,“ cituje agentura AP slova Bretta Eaglesona, jehož otec během tehdejších teroristických útoků zahynul a který je jedním z aktivních pozůstalých, již volají po zveřejnění dokumentů.

„Nikdy nesmíme zapomenout na přetrvávající bolest rodin a blízkých 2977 nevinných lidí, kteří byli zabiti během nejhoršího teroristického útoku v naší historii. Pro ně to nebyla jen národní a mezinárodní tragédie, byla to osobní devastace,“ apeluje ve svém vyjádření americká hlava státu.

Dvacáté výročí útoků na „Dvojčata“ Světového obchodního centra a Pentagon si Spojené státy připomenou za týden. Ceremonie v New Yorku se plánuje zúčastnit i prezident Biden.

Reklama

Doporučované