Hlavní obsah

USA: Největší zájem o vakcíny je ve státech s nejvíce nově nakaženými

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Reklama

Americké státy, kde v posledním týdnu přibylo nejvíc potvrzených případů koronavirové nákazy, zároveň hlásí nejvíc nově naočkovaných lidí v přepočtu na počet obyvatel, vyplývá z údajů Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí.

Článek

Americký prezident Joe Biden příští týden ohlásí další kroky své administrativy proti koronaviru. Dnes řekl, že je třeba více pokročit v boji proti variantě delta. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zveřejnilo průzkum, který dokazuje, že nejvíc nově naočkovaných lidí v přepočtu na počet obyvatel pochází ze států, ve kterých v posledním týdnu přibylo nejvíce pozitivních případů covidu-19.

Bílý dům původně oznámil, že od 20. září se začnou veřejnosti nabízet třetí dávky vakcíny. Podle dnešní zprávy listu The New York Times ale zdravotničtí odborníci radí, aby Bílý dům zatím tento plán pozdržel. Experti nemají dostatek údajů k tomu, aby plán podpořili.

NYT napsal, že Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a CDC v nadcházejících týdnech budou schopné rozhodnout o třetí dávce jen pro lidi naočkované přípravkem firem Pfizer a BioNTech. Podle izraelské studie účinek této vakcíny časem slábne a přeočkování poskytuje dodatečnou ochranu.

Zástupce Bílého domu dnes zopakoval, že se administrativa řídí vědeckými poznatky a čeká na prověření třetích dávek ve FDA a na doporučení CDC.

Podle amerických zdravotnických úřadů stále stoupá celostátní počet hospitalizovaných, data však ukazují na zlepšení, informovala dnes stanice CNN.

Nejvyšší přírůstky nakažených nyní z celých Spojených států eviduje Tennessee, tamní úřady však v rámci celé země hlásí i šesté nejvyšší počty nově očkovaných za poslední týden. Nemocnice v Tennessee jsou nadále „pod stupňujícím se tlakem kvůli vysoce nakažlivé variantě delta“, napsal místní zdravotnický úřad.

„Mnoho nemocnic má kapacitní problémy, které se nedají srovnat s ničím, co jsme dosud za pandemie zažili,“ uvedl úřad a obyvatele státu vyzval, aby se nechali očkovat. Většina případů infekce a hospitalizací je totiž mezi těmi, kdo očkovaní nejsou. Plnou vakcinaci má za sebou zhruba 42,1 procent obyvatel státu, píše CNN.

Druhá nejhorší epidemická situace je v Alabamě, která za minulý týden provedla nejvíc nových očkování v zemi. „S šířením vysoce nakažlivé varianty covidu-19 delta a narůstajícími případy, hospitalizacemi a úmrtími, dál vyzýváme všechny ty, kdo jsou k tomu způsobilí, aby se co nejrychleji nechali očkovat,“ uvedl zástupce tamního zdravotnictví Scott Harris.

V Alabamě, která hodnotí všechny své okrsky jako místa s „vysokou“ mírou komunitního přenosu, bylo ve čtvrtek pozitivních 22 procent všech testů. Napříč státem je asi 3000 osob v nemocnicích s covidem-19. Plně naočkováno je zhruba 38,6 procent lidí.

Nejvyšší přírůstky nakažených ve Spojených státech a zároveň vysoký podíl nově očkovaných hlásí také Florida, Georgia, Kentucky, Mississippi a Jižní Karolína. Floridské zdravotnické úřady tento týden oznámily pokles počtu nově přijatých pacientů s covidem-19 do nemocnic - je jich ale přesto víc, než při předchozích vlnách.

Hospitalizace pacientů s covidem-19 ve Spojených státech stabilně stoupají od začátku července, pomalu se ale začíná projevovat zlepšení, ukazují statistiky amerického Úřadu pro zdraví a lidské služby (HHS). Celkový počet hospitalizací se v červenci téměř ztrojnásobil, v srpnu pak zdvojnásobil. Za posledních osm nedělí bylo vždy nových pacientů v nemocnicích o 25 procent více, než v týdnu předtím. V uplynulém týdnu však byl nárůst hospitalizovaných jen dvouprocentní.

Bezmála 30 procent všech současných hospitalizací v USA mají dohromady Florida a Texas. Celkem je ve Spojených státech s covidem-19 hospitalizováno 102.804 osob, což odpovídá 72 procentům dosavadního vrcholu z poloviny letošního ledna. Nemocnice po celé zemi jsou naplněny zhruba ze tří čtvrtin, jednotky intenzivní péče z 80 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované