Hlavní obsah

Desítky mrtvých po bleskových záplavách na severovýchodě USA

Foto: Profimedia.cz

Zaplavená ulice v těžce zasaženém New Jersey.

Reklama

Nejméně 46 mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly v New Yorku a širším okolí bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr z noci na čtvrtek, pozůstatky hurikánu Ida, který v neděli pustošil Louisianu.

Článek

Americké státy New York a New Jersey zažily bezprecedentní deště. V největším městě USA New Yorku zahynulo 16 lidí, z nichž 11 pravděpodobně utonulo v suterénních bytech, uvedla dnes newyorská policie. Například dva lidé, matka se synem, zahynuli, když se do jejich sklepního bytu nahrnula voda poté, co se částečně zřítila zeď domu. Oblast kromě záplav zasáhla i tornáda. Přes 220 000 lidí bylo bez proudu.

V sousedním státě New Jersey si bouře vyžádala 23 životů a v Pensylvánii nejméně další tři, vyplývá z průběžných čísel místních úřadů. K tragické bilanci v New Jersey přispěli čtyři mrtví, kteří byli nalezeni v bytovém komplexu ve městě Elizabeth. V témže státě ve městě Passaic utonul muž v autě, které zaplavila voda. Ostatní dva cestující vyprostili z vozu hasiči.

Ve městě Mullica Hill ve státě New Jersey tornádo poničilo několik rodinných domů a v obci Kearny se zřítila střecha pošty, když byli uvnitř lidé. Na sociálních sítích se objevily videozáznamy z míst, kde silný vítr vyvracel stromy a strhal sloupy elektrického vedení.

„Jste v životu nebezpečné situaci. Letící trosky mohou být pro lidi bez úkrytu smrtící,“ varovala před tornádem americká Národní meteorologická služba (NWS) obyvatele v okolí města Gloucester City v New Jersey. Pozůstatky hurikánu se ve středu přehnaly také částmi států Delaware, Connecticut nebo Massachusetts.

Velké záplavy podél řeky Schuylkill v Pensylvánii zalily dálnice a potopily řadu automobilů. Ve státě zemřelo podle britské BBC pět lidí. Jednu oběť hlásí i Connecticut, Maryland a Virginie.

V oblasti Filadelfie byla přerušena železniční doprava. Místní úřady včera očekávaly „historickou povodeň“, neboť hladiny řek dále stoupaly. Pod vodou se z velké části ocitla obec Manayunk.

V Central Parku na Manhattanu spadl během několika hodin ekvivalent měsíčních srážek, ve středu tam meteorologové naměřili 185,4 milimetru za hodinu, čímž byl překonán dosavadní rekord z roku 1927. Nevídané srážky hlásilo také letiště Newark, které ve středu v noci přerušilo provoz a dnes zůstával omezený. Zrušeno bylo dosud nejméně 370 letů.

„Pro město New York vyhlašuji stav nouze… máme tu rekordní přívaly deště, silné záplavy a nebezpečné podmínky na silnicích,“ napsal na Twitteru newyorský starosta Bill de Blasio, který zkritizoval tamní meteorology za špatné odhadnutí situace. „Nevěděli jsme, že mezi devátou a desátou hodinou večer se nebe doslova otevře a v ulicích New Yorku začnou téct proudy vody jako Niagarské vodopády,“ komentovala situaci guvernérka státu New York Kathy Hochulová. V noci záchranáři pomáhali lidem uvázlým v nejméně 17 soupravách metra. Nikdo z cestujících nebyl zraněn.

Newyorská policie obyvatele města vyzvala, aby neblokovali záchranným složkám silnice a necestovali. Ve městě zasahovali hasiči. Metro bylo téměř celé zavřené a nefunguje ani většina další hromadné dopravy. Nepřízeň počasí také zpozdila zápasy na tenisovém US Open.

Ida zasáhla Louisianu jako hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále a provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Živel nad pevninou postupně slábl a přesouval se směrem na sever. V Louisianě jsou stále stovky domácností bez proudu a v New Orleansu platí noční zákaz vycházení. Dnes se znovu otevřela většina přístavů na americkém pobřeží Mexického zálivu.

Z Louisiany byly i včera hlášeny nové oběti živlu. Po řádění hurikánu zemřeli čtyři obyvatelé soukromého pečovatelského domu, přičemž tři úmrtí patrně souvisejí přímo s bouří, uvedlo ministerstvo zdravotnictví státu. Jeho inspektorům přitom zařízení znemožnilo plné vyšetřování. „Jsme vážně znepokojeni podmínkami v tomto zařízení,“ uvedlo ministerstvo a dodalo, že se snaží najít bezpečné místo pro všech 843 obyvatel domova.

Americký prezident Joe Biden uvedl, že klimatem způsobená pohroma po celé zemi a její řešení jsou otázkou „života a smrti“. Včera také ujistil veřejnost, že jeho administrativa je „připravena poskytnout veškerou pomoc, která bude potřeba“. Kromě povodní tak reagoval i na další přírodní pohromy poslední doby, počínaje rozsáhlými lesními požáry v Kalifornii a konče hurikánem Ida.

Reklama

Doporučované