Hlavní obsah

Nechutná a zdraví ohrožující. Rektor píše kvůli „brutální“ kampani Vojtěchovi

Foto: MZDR

Ministerstvo zdravotnictví přesvědčuje neočkované reálnými fotkami z covidových JIP.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví chce zatřást lidmi, kteří odmítají očkování proti covidu, tím, že jim v kampani ukazuje reálné fotky z covidových JIP. Už ale sklízí první kritiku. Rektor ČVUT kampaň označil za nechutnou a žádá stažení.

Článek

Nechutná a pobuřující. Tak označil novou kampaň na podporu očkování rektor ČVUT Vojtěch Petráček v otevřeném dopisu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO). V dopise ho žádá, aby kampaň okamžitě zastavil.

„Každý z nás, kdo je vybaven empatií a citem pro bolest druhých, bude při pohledu na kruté snímky z ARO trpět. U mnohých vyvolá tato stresová expozice posttraumatické stresové poruchy či deprese. Tato kampaň uškodí plošně naší společnosti a jako motivace nezapůsobí,“ napsal rektor Vojtěchovi.

Ten zatím jeho otevřený dopis nechal bez odpovědi. Podle mluvčího Daniela Köppla ještě dopis na ministerstvu nečetli. Až se s ním seznámí, nebude mít prý ministr problém se s rektorem sejít a o tématu si pohovořit. „Chtěli jsme, aby si lidé uvědomili, že to není žádná pohádka, ale že to je realita té JIPky,“ vysvětluje.

Přímočarost kampaně si pochvaloval i předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Bude brutální,“ avizoval už koncem minulého týdne. Brutalitou myslel právě reálné fotografie z covidových JIPek, které rektora Petráčka rozezlily.

Mluvčí potvrzuje, že se jedná o reálné fotky pořízené na jednotkách intenzivní péče. Podle registru smluv je ministerstvo koupilo od fotografa Lukáše Bíby z vydavatelství Economia. Jeho fotografie z druhé a třetí vlny covidu jsou nominovány v soutěži Czech press foto 2021.

„Jsou udělány tak, aby nebyla možná identifikace, prošlo to několikafázovou kontrolou,“ ujišťuje Köppl. U některých fotografií má podle něj ministerstvo i souhlas k použití přímo od pacientů nebo jejich rodinných příslušníků.

Rektorovi ale vadí i doprovodná hesla u fotografií jako například „Měl svou pravdu“ nebo „Uvěřil dezinformacím“. „Jak můžete vědět, že zemřelý neměl dobrý důvod, proč nebyl očkován, jak můžete spojit vaše hesla, která jej odsuzují, s nešťastným osudem, který neznáte. Pane ministře, je to nechutné!“

Rektor ministrovi doporučuje, aby se raději jeho tým zamyslel nad tím, proč se někteří nechtějí očkovat a nabídl jim pomocnou ruku a možnou cestu, například nabídkou hrazení testu protilátek a buněčné imunity. „Víte přeci, že ti z nás, kdo nemoc prodělali, jsou chráněni lépe než očkovaní před těžkým průběhem a hospitalizací! Mnozí mohou cítit obavu před očkováním, protože se obávají reakce při vysokých hodnotách protilátek,“ upozorňuje Petráček.

Anketa

Mělo by Ministerstvo zdravotnictví „brutální" kampaň zastavit?
Ano
71,4 %
Ne
27,6 %
Nevím
1 %
Celkem hlasovalo 34643 čtenářů.

Odborníci: Kdo strach měl, už se očkoval

Zatímco na předchozích kampaních s Tečkou spolupracovalo ministerstvo s mediálními agenturami, současná kampaň je z jeho dílny.

Podle odbornice na marketing Terezy Klabíkové Rábové z Fakulty sociálních věd UK je s takovými varujícími reklamami potřeba nakládat velmi opatrně a s rozmyslem. „Na dobře zvolenou skupinu mohou fungovat, ale ostatní naopak ještě víc odradí,“ říká a odkazuje zejména na lidi, kterým vadí jakákoliv forma nátlaku.

Současnou ministerskou kampaň dává do souvislosti třeba s naturalistickými obrázky na cigaretových krabičkách. Ty zobrazují třeba rakovinu plic, zničené zuby, ale třeba i člověka po infarktu, který leží na JIP. „Lidé, kteří si cigarety chtějí koupit, ty obrázky neodradí.“

Podobně to vidí i marketér a spolumajitel agentury a priori Erik Šidlák. „Drtivou většinu lidí, kteří se očkovat nenechali, nepřesvědčí strach o zdraví. Ti, kteří strach měli, už se očkovat nechali. Neočkovaná skupina se obrázky z JIPek podle mého nenechá vyděsit,“ míní.

Lidi, kteří se zatím nenaočkovali z lenosti nebo že to nepokládali za důležité, podle něj může popostrčit spíš opatření typu zpoplatněných testů. „A na skupinu odpíračů už je marketing krátký,“ dodává.

Podle Klabíkové Rábové udělalo Ministerstvo zdravotnictví chybu i v tom, že jde už o několikátou kampaň v řadě. A že kampaně nic de facto nepropojuje. „Adresát je už zmatený, protože každá kampaň je jiná. A taky všechny přišly pozdě,“ upozorňuje na fakt, že ministerstvo začalo očkování propagovat až ve chvíli, kdy už se v Česku očkovalo a kdy už byla naplno rozjetá i dezinformační scéna, jíž mnozí lidé podlehli.

Otevřený dopis rektora ČVUT

Otevřený dopis

Vážený pane ministře,

jako občan a rektor ČVUT důrazně protestuji proti agresivní kampani, využívající reálné obrazy umírajících a zemřelých na covid k „motivaci“ k očkování.

Každý z nás, kdo je vybaven empatií a citem pro bolest druhých, bude při pohledu na kruté snímky z ARO trpět … bez ohledu na to, jestli je cílem Vaší kampaně, či je dávno očkován nebo je to malé dítě! U mnohých vyvolá tato stresová expozice posttraumatické stresové poruchy či deprese. Tato kampaň uškodí plošně naší společnosti a jako motivace nezapůsobí.

Pane ministře, existuje lékařsko-etické a psychologické zhodnocení Vaší agresivní a stresující kampaně? Velmi pochybuji!

Vaše obrazy umírajících a mrtvých zasáhnou celou společnost – naše děti a my všichni budeme vystaveni intenzivnímu mediálnímu stresu vyvolávajícímu strach a napětí ve společnosti.

Šíření hrůzy a obrazu umírání jako motivační prostředek musíme zásadně odmítnout! A rádci, kteří to navrhují, jsou špatní rádci!

Kromě obrazové části je pobuřující i textová forma – jak můžete vědět, že zemřelý neměl dobrý důvod, proč nebyl očkován, jak můžete spojit Vaše hesla, která jej odsuzují, s nešťastným osudem, který neznáte. Pane ministře, je to nechutné!

Proč se nikdo z Vašeho týmu raději nezamyslí nad tím, proč se někteří z nás nechtějí očkovat, a nenabídne jim pomocnou ruku a možnou cestu, například nabídkou hrazení testu protilátek a buněčné imunity?

Víte přeci, že ti z nás, kdo nemoc prodělali, jsou chráněni lépe než očkovaní před těžkým průběhem a hospitalizací! Mnozí mohou cítit obavu před očkováním, protože se obávají reakce při vysokých hodnotách protilátek.

Pokud zjistí, že protilátky či buněčnou imunitu nemají, mohou zvážit očkování pro vlastní ochranu. Pokud jich budou mít hodně, jistě je na místě konzultace s lékařem, jestli by jim reakce po očkování neublížila.

Zásadou rozhodování o vlastním zdraví musí být svobodné rozhodnutí bez nátlaku a strachu! Vaše opatření tento princip hrubě narušuje!

Mezi Vaše další pozitivní kroky by jistě mohlo patřit detailní zveřejnění počtu bezpříznakových a příznakových výskytů po věkových skupinách.

Globální čísla neukazují, že např. ve skupině VŠ studentů (o jejíž části mám detailní přehled) k nárůstům v podstatě nedochází. Takto strukturovaná informace by uklidnila velkou část společnosti!

Pane ministře, nedělejte v posledních dnech Vašeho působení velmi negativní krok, který poškozuje celou společnost a pouze neopodstatněně zvyšuje napětí a nejistotu vznikající nešťastným způsobem komunikace Vašeho ministerstva v této věci!

Pane ministře, jako jednoduchý etický etalon existuje Kantův kategorický imperativ, který říká: „Jednej podle zásady, o které bys chtěl, aby se stala obecným zákonem.“ Vy sám byste si přál, aby bylo zákonem, aby byli občané tlačeni k osobnímu rozhodnutí nátlakem a hrůzou z obrazu smrti a umírání? Předpokládám, že ne, jako každý z demokraticky smýšlejících občanů. Proto je Vaše kampaň neetická! Žádám proto o její okamžité zastavení.

S pozdravem

doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc.

Rektor ČVUT

Reklama

Doporučované