Hlavní obsah

Nedostatek masek? Češi vymysleli, jak je vyrobit z lahví. Víme i jak na dezinfekci

Foto: Seznam Zprávy

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček ukazuje podomácku vyrobenou masku.

Reklama

Českou republikou hýbe téma nedostatku roušek a masek snižujících riziko nákazy koronavirem. I nyní se ale ukazuje, že jsme národ kutilů – ochranu vyrábíme doma sami.

Článek

„Co dělat při čekání na dodávku vládních roušek? Koupit si tonik, těsnění do oken, gumičku a papírové ubrousky a vyrobit si masku,“ říká rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Právě on připravil návod na to, jak si může kdokoliv doma vyrobit filtr se štítem pro okamžitou potřebu. Reaguje tak na fakt, že stále není jasné, kdy bude dostatek ochranných pomůcek proti nákaze COVID-19.

A jak masku vyrobit? Postup je jednoduchý a zvládne ho každý. Není na to ani potřeba vybavení profesionální laboratoře. Nastřihnete prázdnou PET lahev o objemu 2 l tak, jak je uvedeno na obrázku.

Foto: Seznam Zprávy

Jak rozříznout lahev při výrobě masky.

Vnitřní část řezů oblepíte těsněním na okna, aby maska byla pohodlná a svého nositele co možná nejméně obtěžovala. Do plastu vyvrtáte drobné dírky, kterými protáhnete gumičky. Díry přelepíte tak, aby těsnily.

Do části bývalé lahve vložíte filtrační náplň. Stačit bude i mnoho vrstev papírových utěrek, pokud máte doma nanovláknovou vrstvu a desikátor. Maska má podle Petráčka potenciál omezit šíření koronaviru. „Obzvláště při výdechu kapének dochází i u primitivního řešení k jejich zastavení,“ uvedl rektor. Prostředek navíc není jednorázový. „Filtr lze vyměnit a celou masku dezinfikovat lihovým roztokem,“ vysvětluje Petráček další výhody. Navrhuje také, aby si lidé své masky vyzdobili a období, kdy by je měli nosit, tak překonali karnevalovou formou.

Foto: Seznam Zprávy

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček v masce, kterou sám vyrobil.

Masky však nejsou jedinou zbraní proti koronaviru, kterou si můžete vyrobit doma. Světová zdravotnická organizace (WHO) má pro tyto účely návod. Stačí návštěva lékárny a dostatek nádob. Do litrové nádoby nalijete 830 ml alkoholu (96% ethanol nebo 99,8%), přidejte 42 ml 3% peroxidu vodíku a směs promíchejte. Zbývá přidat 15 ml glycerolu a dolít 113 ml vychlazené převařené vody. Směs poté zamícháte a necháte tři dny odstát. Vzniklý dezinfekční gel pak můžete používat při běžné hygieně.

Reklama

Doporučované