Hlavní obsah

Neevidovaný koláč za 13 tisíc. Padají drakonické pokuty za EET

Duel ředitele Generálního finančního ředitelství Martina Janečka a Karla Havlíčka, předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Trestá Finanční správa podnikatele za banální pochybení? V posledních týdnech se objevilo hned několik případů vysokých pokut za chyby v EET.

Článek

Chybějící účtenka u krabičky bonbonů přišla majitele trafiky na 15 tisíc. Neevidovaný koláč v Krnově byl za pokutu 13 tisíc korun. Trestá berňák jen podvodníky, nebo obtěžuje i poctivé podnikatele?

Téma pro Duel ředitele Generálního finančního ředitelství Martina Janečka a Karla Havlíčka, předsedu Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

K výše uvedeným případům Finanční správa uvádí, že pro uložení sankce není důležité, jestli účtenka nevyjela u bonbonů nebo auta, ale o jak hrubé porušení povinností šlo. Nevydání účtenky a nezaevidování tržby je nejčastějším prohřeškem proti pravidlům. Hrozí za něj postih ve výši až půl milionu korun. Nejvyšší sankcí, ke které se ovšem sahá až po opakovaném porušení zákona, je uzavření provozovny.

Předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek má za to, že kontrolující úředníci vytvářejí účelově takové situace, které vedou podnikatele nebo jeho zaměstnance k přestupku.

Reklama

Doporučované