Hlavní obsah

Nejasnosti v prezidentské volbě. Topolánek prý může přijít o prezidentskou kandidaturu

Nejasnosti v prezidentské volbě. Topolánek může přijít o prezidentskou kandidaturu_upravaVideo: Soňa Barabášová

 

Reklama

Jeden podpis jednomu kandidátovi, nebo mohou poslanci a senátoři podpořit více uchazečů o prezidentský úřad? Výklad paragrafů zákona může zahýbat volbou hlavy státu.

Článek

Kandidáti na prezidenta se až doteď drželi oficiálního výkladu zákona, podle kterého jim stačilo nasbírat pro postup do voleb 20 podpisů poslanců či 10 podpisů senátorů, aniž by vadilo, že se předtím zákonodárci podepsali také některému z protikandidátů.

Tento výklad zákona podpořilo i Ministerstvo vnitra, kterému kandidáti sebrané podpisy odevzdávají. Díky podpisům stejných poslanců či senátorů ovšem podmínku splnilo hned několik z 18 kandidátů, již se v úterý oficiálně přihlásili do boje o Hrad.

List MF DNES ovšem ve svém středečním vydání přišel s výkladem ústavních právníků, kteří označují za nesmysl, aby tentýž poslanec či senátor mohl podpořit více kandidátů. Podle nich ze zákona jednoznačně plyne přesný opak - jeden zákonodárce může dát maximálně jeden podpis jednomu kandidátovi.

„Výklad ministerstva odporuje zákonu, který je relativně jednoznačný,“ cituje list ústavního právníka Jana Kyselu.

Změna v přihláškách již po úterku není možná. Zájemci je museli odevzdat nejpozději do 7. listopadu.

„Pokud někdo podá kandidátku, která obsahuje podpisy zčásti stejných zákonodárců jako u jiného kandidáta, pak by taková kandidátka nemohla být předmětem hlasování,“ říká odborník na ústavní právo Václav Pavlíček.

Každý z kandidátů smí u Nejvyššího správního soudu rozporovat přihlášku svého protikandidáta. Správnost přihlášek pak může po volbách zpochybnit i Ústavní soud.

„Už když jsem stanovisko ministerstva viděla, pomyslela jsem si, že se nejspíše někdo zbláznil a může někoho udělat hodně nešťastným. Není pochyb o tom, že každý zákonodárce má pouze jeden podpis,“ reagovala někdejší ústavní soudkyně a senátorka a Eliška Wagnerová.

Reklama

Doporučované