Hlavní obsah

Faktor Topolánek. Zaboduje, ale má svoje limity, říká znalec

Jak změní souboj o Hrad nástup expremiéra Topolánka? Překvapivé souvislosti v rozhovoru se sociologem Danielem Prokopem.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Analytik Medianu Daniel Prokop říká, co posiluje Miloše Zemana, proč Jiří Drahoš oslabuje a jak promluví do voleb „faktor Topolánek“.

Článek

Dva měsíce před volbami Miloš Zeman - aspoň podle výsledků průzkumu mezi voliči - vyrovnal dočasně ztracenou podporu veřejnosti. V exkluzivním šetření agentury Median pro Seznam je nyní v prvním kole volby vážným favoritem pro celých 30 procent dotázaných.

A také ve druhém hypotetickém duelu by nyní jeho souboj s Jiřím Drahošem byl ještě více vyrovnaný než v předchozích měsících.

Autor výzkumu Daniel Prokop v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, že je to tím, že v očích voličů už ho tolik nediskvalifikují témata, která je dříve odrazovala - například prezidentův zdravotní stav.

Video: Co zjistil průzkum dva měsíce před volbami

Exkluzivní průzkum: Drahoš a Zeman jsou vyrovnaní. Co může rozhodnout?Video: Silvie Friedmannová

Naopak pozice jeho největšího soupeře Jiřího Drahoše o několik procentních bodů oslabila. Daniel Prokop to přičítá tomu, jak bývalý předseda Akademie věd ČR obezřetně vystupuje na veřejnosti.

„Ze svých obecných postojů profituje a zároveň je to jeho slabina, protože na některé lidi působí ta jeho obecnost negativně,“ říká Daniel Prokop v rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu tohoto textu.

Analytik Medianu také odhaduje, jak může do přímé volby promluvit kandidatura bývalého premiéra Mirka Topolánka. Byla nečekaná a průzkum voličské podpory (uskutečnil se v říjnu a na začátku listopadu) ji proto nestihl zaznamenat.

Podle Prokopa bude Topolánek nyní v kampani vyčnívat.

„Očekávám, že bude hodně silný, bude mít stabilní základu podporovatelů,“ tvrdí Prokop. „Ale pro část voličů si také udrží nepřijatelnost, jakou měl při odchodu z politiky,“ dodává i Topolánkovy limity.

„Určitě se zařadí do té nejsilnější čtyřky, ale že to vyhraje, se říct nedá,“ soudí Prokop.

Video: První prezidentská tisková konference Mirka Topolánka

Dalík je minulost, říká Mirek Topolánek.

Reklama

Související témata:

Doporučované