Hlavní obsah

Nejbrutálnější hrdinové Hry o trůny. Červený kříž sestavil žebříček válečných zločinců seriálu

Červený kříž sestavil žebříček zločinných postav ve Hře o trůny.Video: Filip Kalčák, Youtube.com

 

Reklama

Seriál Hra o trůny je plný násilí a zločinů. Červený kříž v úterý zveřejnil žebříček nejbrutálnějších seriálových postav. Největším válečným zločincem je Ramsay Bolton. Seznam má poukázat na dodržování válečného práva ve světě.

Článek

Brutální vraždy, mučení, sexuální násilí. Populární seriál Hra o trůny obsahuje mnoho naturalistických scén plných zločinu. Australský Červený kříž spolu s odborníky na válečné právo analyzoval jednotlivé epizody seriálu a sestavil žebříček největších válečných zločinců. Informoval o tom web Deutsche Welle.

Červený kříž napočítal v sedmi sériích seriálu celkem 103 válečných zločinů. Největším provinilcem vůči vojenskému právu se stal Ramsay Bolton. Postava v seriálu spáchala sedmnáct válečných zločinů včetně mučení, držení rukojmích a znásilnění.

Na druhém místě se umístila Daenerys Targaryen. Ohnivá královna napáchala patnáct zločinů. Své draky používala k působení zbytečné bolesti a utrpení.

Třetím největším kriminálníkem slavné série se stal Roose Bolton, který brutálně vraždil na takzvané Rudé svatbě.

O čtvrté místo se dělí Jon Snow a Noční král. Oba spáchali šest zločinů a využívali ve své armádě děti. Noční král má pak na kontě rovněž otrokářské praktiky a zneuctění náboženských a kulturních staveb.

Ačkoli se v seriálu prezentuje také řada zdánlivě krutějších postav, podle žebříčku Červeného kříže nespáchali například Joffrey Baratheon ani Cersei Lannister tolik válečných zločinů. Joffrey spáchal „pouze“ tři a Cersei se provinila mimo válečný konflikt, když vyhodila do vzduchu septum v Králově přístavišti, a zavraždila tak stovky lidí. Kriminální činnost mimo válečnou zónu se totiž nedá brát jako válečný zločin.

Červený kříž chtěl výzkumem oslavit blížící se poslední řadu seriálu, ale také poukázat na dodržování mezinárodního humanitárního práva a Ženevských úmluv.

Mezinárodní humanitární právo upravuje způsob vedení války. Zakazuje například nelidské zacházení s válečnými zajatci a civilisty. Ve válečném právu je rovněž ukotvena ochrana zdravotníků, nemocnic a kulturního a náboženského vlastnictví.

„Zatímco naše analýza se věnovala fantasy říši, válečné zákony ve světě jsou vážnou záležitostí,“ píše se v prohlášení Červeného kříže. „Každý den chrání životy lidí, kteří nejsou součástí ozbrojeného konfliktu nebo z tohoto konfliktu odstoupili. A to včetně civilistů, zraněných vojáků a vězňů.“

Reklama

Doporučované