Hlavní obsah

Česko zažívá pravou zimu, v noci přijdou silné mrazy

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

aktualizováno •

Na většině území se v následujících dnech budou teploty držet hluboko pod nulou.

Článek

Česká republika zažívá statisticky nejchladnější období. V mrazových kotlinách na Šumavě bylo až téměř minus 30 °C. Teploty i ve zbytku týdne budou na celém území Česka pod nulou, místy se budou objevovat přeháňky. Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší je v oblasti Ostravska, Karvinska i Frýdecko-Místecka včetně Třinecka vyhlášen stav regulace.

Na Jizerce v Jizerských horách spadly teploměry dokonce pod minus 25 stupňů Celsia. Mrzne ale v celém kraji, navíc se objevují mlhy, které mohou na vozovkách namrzat. Sluneční svit je ale už téměř o hodinu delší.

Noci na úterý a na středu budou na Českomoravské vrchovině a na severovýchodě a východě České republiky velmi mrazivé. V místech se sněhovou pokrývkou tam teploty spadnou k minus 12 až minus 16 stupňům Celsia. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jeho upozornění na silný mráz je určeno pro velkou část Vysočiny a Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Lidé by se tam měli podle doporučení meteorologů před mrazem chránit přiměřeně teplým oblečením, tělesným pohybem a teplými nápoji. Malé děti a staří a nemocní by ale měli pobyt venku raději omezit.

Reklama

Související témata:

Doporučované