Hlavní obsah

Nejde o dvě hodiny či 14 dní zavřených hospod, restauratéři hrají o víc

Rozhovor s Lubošem Kastnerem, zástupcem pro gastronomii Asociace malých a středních podniků.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po celý den jednají zástupci restauratérů a hospod o konkrétní podpoře s ministrem Havlíčkem. Zachránit chtějí až třetinu podniků přímo ohrožených bankrotem.

Článek

Ačkoliv ohrožených je kvůli restriktivním opatřením až 150 tisíc pracovníků v gastronomii a třetina všech restaurací a hospod, Asociace malých a středních podniků i Asociace hotelů a restaurací se shodují, že zdraví je nyní přednější a s opatřeními souhlasí. Aktivně však s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem řeší kompenzační a podpůrné programy.

„S panem Havlíčkem se bavíme o mzdách zaměstnanců, náklady na práci totiž činí až 35 procent tržeb. Tou druhou složkou je nájemné, což je fixní náklad, na který nyní nemáme. Dále pak kompenzace tržeb, musíme vymyslet model, podle kterého hospodským dáme peníze na přežití, nemůžeme totiž kompenzovat pouze fixní náklady. Čtvrtou oblastí je pak moratorium na splátky úvěrů a leasingů, které mělo skončit,“ popisuje čtyři zásadní body podpory Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků.

Z informací, které asociace od podnikatelů v gastronomii má, je patrné, že podporu potřebují nejpozději do konce října. A je jasné, že lépe nebude ani v prosinci, což je zásadní měsíc nejen pro tento sektor.

„Každý gastronom nepřemýšlí, jestli přežije těchto 14 dní, každý počítá, aby se dožil jara, protože jinak to nemá smysl a je lepší to ukončit hned. Prosinec byl měsíc, ze kterého jsme žili až do jara a nikdo nyní nepočítá s tím, že by došlo k oživení, proto je ta obava větší. Mnozí to chtějí dát, ale potřebují motivaci, že až skončí nouzový stav, přežijí i leden s únorem, což jsou v normálním roce prodělečné měsíce,“ vysvětluje Kastner.

Osm miliard pryč

Prosadit tak chtějí všechny body - odklad nájemného, kompenzaci tržeb, náhradu mezd a další moratorium na splátky. Už měsíc se totiž restauratéři potýkají s méně či více restriktivními opatřeními. Od středy 14. října nejméně do 3. listopadu 2020 budou veškeré restaurace, bary, kavárny a hospody přímo uzavřené, pouze s možností prodeje přes okénko do 20:00.

„Říjen v normálním gastronomickém roce dělal kolem 18 až 20 miliard, v covidovém roce to může být o 30 procent níž, tedy kolem 15 miliard a z toho na půl měsíce podniky uzavřete, tak ten přímý dopad je až kolem osmi miliard okamžitých výpadků gastronomických tržeb,“ dodává Luboš Kastner z AMSP.

Reklama

Doporučované