Hlavní obsah

Nejdelší jeskynní systém v Česku slaví padesáté „objeveniny“

Záchranář a speleolog Mojmír Záviška o Amatérské jeskyni.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Amatérská jeskyně na Blanensku slaví 50 let od svého objevení speleology. Zajímavá je především tím, že jde o nejdelší jeskynní systém v České republice.

Článek

Amatérská jeskyně se pyšní nejenom svou unikátní délkou, která přesahuje 40 kilometrů, ale také tím, že existuje na aktivním říčním toku. „Do systému patří i jeskyně, které souvisí s hlavním říčním koridorem. Ať už třeba Spirálka, Piková dáma, jeskyně C13 nebo Nová Rasovna. Všechny tyhle jeskyně byly postupně propojeny do jednoho celku. A výzkum tam neustále pokračuje,“ říká záchranář a speleolog Mojmír Záviška a doplňuje, že poslední velké objevy byly učiněny v takzvané Sloupské větvi, kde se objevily další kilometry do té doby neznámých chodeb.

Tento jedinečný jeskynní systém však není přístupný veřejnosti. Zaprvé byl jeho jediný vstup po dlouhou dobu zatopený, dovnitř se proto dalo dostat jen s potápěčskými dovednostmi. Nyní se speleologové snaží jeskyni uchovat v co nejlepším stavu na co nejdelší dobu: „Naším posláním je hlavně podzemní prostory chránit, dokumentovat a zachovávat v přírodním stavu. Každé zpřístupnění je narušení podzemí — vybudování chodníků, lávek a zpřístupnění, tím se ta jeskyně ničí,“ říká Mojmír Záviška. Vy si však můžete záběry z Amatérské jeskyně prohlédnout v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované