Hlavní obsah

Nejdražší parkovné v dějinách. Boeingu teď jde o miliardy dolarů

V čem je problém? Podívejte se, jak se vyrábí Boeing 737 MAX 8.Video: Jan Marek, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Jen „zaparkování“ 18 letadel norských aerolinií může přijít až na 1,5 milionu eur.

Článek

Miliony dolarů ve vzduchu. Nebo spíš na zemi. Vynucené odstávky Boeingů 737 Max zasáhnou silně hospodaření jejich výrobce a také aerolinií, které si objednaly tisíce kusů tohoto úspornějšího letounu. Čím déle se bude bezpečnost letadel po dvou pádech s katastrofálními následky řešit, tím víc budou sumy ekonomických škod narůstat.

První škody už sčítají aerolinky. Poté, co například čínští či evropští regulátoři zakázali lety těchto strojů, musejí hledat náhradní letouny pro své pasažéry a také jim zaplatit hotely v případě zpoždění, platit poplatky alternativním letištím, kde musely stroje nečekaně přistát. Pokud nemají své jiné aeroplány, najímají si je. A to jsou vysoké položky.

Orientační propočet se dá odvodit z příběhu norských aerolinií Norwegian Air. Ty provozují ve všech svých dceřiných společnostech 18 „maxů“ (celkem mají k dispozici na 160 letadel). Odhadovaná škoda pro krátkodobý výpadek je podle severské investiční banky DNB až 1,5 milionu eur. Jen pro srovnání, české Smartwings mají sedm těchto strojů. A po celém světě jich létá zatím 350.

Aerolinie Norwegian už oznámila, že náklady, které jí příběh s boeingy bude stát, bude požadovat po jejich výrobci. „Jak velký zásah to bude, bude záležet na dalším postupu evropského úřadu pro civilní letectví. My doufáme, že naše boeingy nebudou zaparkovány dlouho. Náklady za to, že musejí být zaparkované, rozhodně neponeseme, pošleme je výrobci,“ uvedl šéf a zakladatel aerolinek Bjorn Kjos.

Jejich příkladu mohou a jistě budou následovat další letecké společnosti.

Anketa

Je postup evropských úřadů i leteckých společností v případu Boeing přehnaný?
Není, v letecké dopravě se vždy má postupovat podle principu nulového rizika
72,6 %
Je, nebylo třeba stahovat letadla z hodiny na hodinu a takto dramaticky zkomplikovat provoz nad Evropou
27,4 %
Celkem hlasovalo 12411 čtenářů.

Ve vzduchu zatím drží „maxy“ Spojené státy, domovská země Boeingu. Tam jich bylo od roku 2017, kdy byly uvedeny na komerční lety, dodáno osm desítek z této třídy legendárních 737. Mimochodem „maxy“ mají uspořit přibližně čtyři miliony dolarů za rok na palivu, proto se staly bestsellerem amerického výrobce.

A právě ten bude sčítat škody největší. Pokud se do dubna nevyřeší potíže se softwarem, odhadují analytici, že Boeing přijde během dvou měsíců o pět miliard dolarů.

MAXimální problém pro Boeing

To není málo. Celoroční tržby chicagské firmy se pohybují okolo rovné stovky miliard. A velkou část z nich tvoří právě letouny s přídomkem Max. Loni dodal Boeing na 580 letadel a půlka z nich byly právě „maxy“. A do kasy Boeingu přinesly přes 32 miliard dolarů.

Rozhovor s makléřem Patria Finance Františkem Kronusem o pádu akcií společnosti Boeing.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Navíc na jejich úspěchu spočívá i nejbližší budoucnost amerického stavitele letadel. Objednáno jich je na příštích dvacet let přes 5 tisíc. Velká část pak právě z Číny, která byla velmi striktní ohledně obav o bezpečnost letů. Celková ceníková hodnota objednaných letadel je 600 miliard dolarů. Jen pro představu. Cenovka na novém letadle od Boeingu se pohybuje od 99 do 135 milionů dolarů dle verze a vybavení.

Na situaci také reagují akcie Boeingu. Ty se na počátku dubna dostaly na své historické maximum 440 dolarů za kus. Aktuálně už jsou pod 375 dolary, ale zatím se nedá mluvit o fatálním propadu, protože z dlouhodobé perspektivy se drží vysoko nad svým průměrem.

Reklama

Související témata:

Doporučované